5 semne ca traiesti cu un sociopat si nu iti dai seama

1
De Cristiana Astefanoaiei
11 aug. 2024

Poate cand vedem cuvantul sociopat ne gandim la un criminal, insa majoritatea sociopatilor duc o viata normala. Totusi, asta nu inseamna ca este usor sa te confrunti cu ei. Lipsa de empatie si alte trasaturi toxice ii fac extrem de dificili.

Unui sociopat pare sa ii lipseasca tot ceea ce ne ajuta pe noi, oamenii, sa ne conectam eficient cu altii. Trairea cu un sociopat poate fi una dintre cele mai frustrante, obositoare si confuze experiente din viata ta.

Daca ai intalnit un sociopat la un moment dat in viata ta, fie acum, fie in trecut, este posibil sa nu iti fi dat seama imediat.

Este important sa recunosti semnele de avertizare pentru a te proteja.

Nu are empatie

Sociopatii nu pot intelege ce simti si nu au capacitatea de a se simti vinovati atunci cand iti ranesc sentimentele. Reactiile lor pot parea adesea reci si robotice, indiferente la situatii care ar trebui sa provoace emotii.

La inceputul relatiei, un sociopat va fi extrem de iubitor si atent, dar in timp acest comportament dispare, lasand loc unei personalitati lipsite de emotii.

Daca o persoana nu are niciodata empatie fata de alti oameni sau de animale, probabil are o inclinatie spre a fi sociopat.

Dispozitia lui e schimbatoare

Sociopatii tind sa aiba schimbari bruste de dispozitie din cauza nevoii de a detine controlul. Daca observi ca persoana trece rapid de la calm la furie intensa fara motive clare, este posibil sa ai de-a face cu un sociopat. Aceste variatii de dispozitie sunt un semn clar al tendintelor sociopatice.

Este un om exagerat de privat

Daca isi protejeaza, aproape agresiv, viata personala, atunci pune-ti un semn de intrebare. Sociopatii au adesea putini prieteni si relatii de durata, devenind foarte defensivi cand sunt intrebati despre viata lor personala. Daca observi ca cineva devine iritat sau furios cand ii ceri detalii despre familie sau prieteni si evita sa se deschida, acesta ar putea fi un semn al comportamentului sociopatic.

De ce te atrag barbatii toxici, rai si indisponibili emotional

Te manipuleaza constant

Sociopatii sunt obsedati de control. Nu pot intelege ce simti si nu se simt vinovati cand te ranesc. Folosesc adesea tehnici de manipulare psihologica, cum ar fi gaslighting, pentru a mentine controlul asupra celorlalti.

Este narcisist

Principalul lucru pe care sociopatii se bazeaza este farmecul lor superficial. Asta ii transforma in narcisisti. Tind sa fie extrem de simpatici si sa lase o prima impresie excelenta, folosindu-se de complimente si atentie pentru a te atrage. Cu toate acestea, acest comportament fermecator dispare rapid, devenind o persoana rece.

3 fraze pe care le spune un narcisist cand se cearta cu partenerul de viata, potrivit psihologilor

Daca iubitul tau sau cineva apropiat tie manifesta aceste semne, nu te teme sa spui stop relatiei.

Te poti simti constant stresata, nesigura si epuizata din cauza efortului de a gestiona comportamentele imprevizibile si abuzive ale sociopatului.

Datorita atitudinii manipulatoare si critice a sociopatului, stima ta de sine poate scadea semnificativ. Sociopatii tind sa foloseasca tehnici de devalorizare pentru a te face sa te simti neimportanta si inferioara, ceea ce poate duce la o perceptie negativa asupra propriei tale persoane.

Sociopatii pot incerca sa te izoleze de prieteni si familie pentru a-si mentine controlul asupra ta. Aceasta izolare poate duce la un sentiment de singuratate care va provoca anxietate sau depresie.

Daca te simti in pericol sau coplesita, pregateste-te sa iesi din relatie si cauta ajutor specializat sau apeleaza la persoane de incredere din viata ta.

Foto: freepik.com