8 comportamente violente, mai putin cunoscute. Invata sa te feresti de ele

1
De Alice Papuc
23 mart. 2024

Violenta poate lua forme variate si uneori poate fi dificil de detectat, mai ales atunci cand manifestarile nu sunt evidente.

Violenta intr-o relatie de cuplu nu presupune doar violenta fizica. Poate ca simti ca ceva nu este in regula in relatia ta, dar nu gasesti o “explicatie”, deoarece partenerul tau “nu iti face nimic”. Cu toate acestea, exista diverse forme de comportamente violente, mai putin cunoscute, care nu isi au locul intr-o relatie de cuplu sanatoasa. Iata care sunt acestea!

Abuzul financiar

Controlul financiar excesiv sau impiedicarea accesului la resurse financiare pot fi forme de violenta mai putin cunoscute, dar cu un impact semnificativ in relatia de cuplu. O relatie sanatoasa ar trebui sa promoveze transparenta si colaborare in gestionarea resurselor financiare, in loc de control si “putere”.

Violenta emotionala

Uneori, violenta emotionala poate fi mai subtila, manifestandu-se prin comentarii aparent nevinovate, dar care pot afecta profund stima de sine a unei persoane. Ignorarea totala, ridiculizarea sau manipularea emotionala sunt exemple de comportamente care pot deteriora treptat bunastarea psihologica a cuiva.

Izolarea

Poate ca partenerul tau nu-ti permite sa vorbesti cu prietenii si familia, motivand ca “acestia nu-ti vor binele”. Poate ca iti este dor de cei dragi, dar stii ca partenerul tau s-ar supara daca i-ai contacta. Iar tu tii mult prea mult la el ca sa il superi.

Cu toate acestea, te simti izolata si i-ai pierdut pe toti cei carora le pasa de tine. Nu ai cui sa ceri ajutorul atunci cand te simti rau si singura persoana alaturi de care poti purta o conversatie este partenerul tau. Iti este dor de tine si de cea care erai atunci cand aveai o viata sociala, dar acum acest lucru nu mai este posibil. Ti se mai pare acum ca acest comportament reprezinta iubire si “protectie”, sau control si izolare?

Nu ti se permite sa muncesti

Din nou, acest comportament presupune izolare si blocarea accesului la resurse, astfel incat sa depinzi complet de partenerul tau si sa nu ai o cale de scapare. Esti izolata, nu ai un ban al tau, iar drepturile fundamentale iti sunt incalcate.

Gaslighting

Gaslighting-ul este o tactica manipulatoare care consta in negarea sau distorsionarea realitatii pentru a face pe cineva sa-si piarda increderea in propria perceptie a lucrurilor. Este important sa fii constienta de semnele gaslighting-ului si sa-ti mentii perspectiva asupra realitatii.

Perfectionismul exagerat

Cand cineva pune presiune constanta asupra ta pentru a atinge standarde nerealiste sau critica fiecare greseala, acest comportament poate fi considerat o forma de violenta emotionala. Este important sa-ti stabilesti propriile standarde realiste si sa comunici deschis cu cei din jurul tau.

Violenta digitala

Tinand cont de avansul tehnologic, violenta digitala devine tot mai des intalnita. Aceasta poate include hartuirea online, amenintarile sau controlul excesiv asupra activitatilor online ale unei persoane. Este important sa-ti protejezi intimitatea online si sa iei masuri impotriva oricaror forme de violenta digitala.

Controlul excesiv

Nu poti face nicio miscare fara ca partenerul tau sa te supravegheze in mod constant. Acesta controleaza unde mergi, cat stai intr-un anumit loc, cu cine interactionezi si cum faci toate aceste lucruri. Iti controleaza fiecare miscare, iti cere constant sa-ti verifice telefonul si nu are niciodata incredere in tine. Nu face acest lucru pentru a te proteja, ci pentru a arata puterea pe care o are asupra ta.

Foto: Freepik.com