Aceste trei stiluri de comunicare pot fi toxice pentru relatia ta amoroasa

1
De Cristiana Astefanoaiei
17 mart. 2024

Discutiile in contradictoriu sunt inevitabile intr-un cuplu. Modul in care sunt exprimate nemultumirile este cel care face diferenta.

Exista diferite stiluri de comunicare pe care le poti folosi cand ai o dezbatere cu partenerul tau. Daca adopti (sau partenerul tau o face) unul dintre aceste trei tipuri de exprimare, s-ar putea sa maresti prapastia dintre voi doi.

Comunicarea pasiva

Poate otravi chiar si cele mai sanatoase relatii. Comunicarea pasiva este atunci cand ignori sau maschezi adevarul despre ceea ce simti sau ceea ce iti doresti. Este, de obicei, o modalitate de a evita conflictul.

Adesea, se simte bine pe moment, deoarece poti avea senzatia ca vrei sa pastrezi armonia in relatie. Dar, pe termen lung incepi sa te simti (sau partenerul tau sa te considere) nesincera. Atunci cand nu comunici deschis, tensiunile si frustrarile pot sa creasca in relatie. Partenerul tau poate sa nu inteleaga de ce esti suparata sau nemultumita, iar aceasta poate duce la conflicte nerezolvate si la cresterea distantei emotionale dintre voi.

Cheia pentru a depasi un stil de comunicare pasiva este sa inveti ca teama ta de conflict nu are un fundament real.

A fi sincera cu tine si cu nevoile tale nu trebuie sa insemne conflict sau lipsa de respect fata de ceilalti. Incepe cu pasi mici, prin a-ti exprima dorintele chiar si cand sunt in contradictie cu ale iubitul tau. Spune-i cum te simti in legatura cu deciziile lui, abordand problema cu calm si rabdare.

Comunicarea agresiva

Iti exprimi dorintele si nevoile fara a tine cont de drepturile si preferintele celuilalt. Atunci cand unul dintre parteneri adopta un stil agresiv de comunicare, celalalt poate simti nevoia sa se retraga sau sa se izoleze emotional pentru a evita confruntarile. Acest lucru poate duce la o distantare emotionala in relatie si poate slabi legatura dintre voi.

Este important de retinut ca aceasta agresivitate nu este rezultatul unei rautati sau a lipsei de empatie. De cele mai multe ori, este o reactie la frica si nesiguranta.

Cel mai bun mod de a te ajuta pe tine sau pe altcineva cu un stil de comunicare agresiv este sa faci lucruri de care poti fi mandra intr-un mod sanatos.

Ajuta pe cineva cu o sarcina mica, practica voluntariatul sau asculta-ti un prieten intr-o zi grea. Vei reusi astfel sa iti dai seama ca a te apropia de oameni nu iti va face rau si vei reduce teama din interactiunile tale cu ceilalti.

Discuta deschis cu partenerul tau si roaga-l sa te asigure ca dorintele tale sunt importante si nevoile tale vor fi indeplinite din iubire si nu din obligatie sau frica. Abordand situatia cu inima deschisa, dar si cu multa rabdare din partea amandurora, vei reusi sa depasesti acest tip de comunicare.

5 semne ca esti o persoana pasiv-agresiva: Invata cum sa exprimi ceea ce simti!

Un mix intre cele doua stiluri de comunicare: cea pasiv-agresiva

Este cea mai rea dintre cele doua lumi: necinstita fata de tine insati si lipsita de respect fata de ceilalti.

Comunicarea pasiv-agresiva este atunci cand esti prea furioasa ca sa taci si prea speriata ca sa fii sincera.

Partenerul tau poate sa nu inteleaga cu exactitate ce simti sau ce doresti, deoarece mesajele tale sunt ambigue sau evazive. S-ar putea sa se simta manipulat sau nesigur in legatura cu sentimentele tale.

Este important sa iti recunosti comportamentul si sa iti dezvolti abilitatile de comunicare sanatoase. Primul lucru pe care il poti face este pur si simplu sa nu mai folosesti sarcasmul.

Invata sa-ti identifici sentimentele si sa nu te mai ascunzi in spatele cuvintelor. Fii deschisa si onesta fata de tine in primul rand, apoi fata de persoana importanta din viata ta, iubit sau sot.

Cele trei stiluri de comunicare toxice – pasiv, agresiv si pasiv-agresiv – nu functioneaza pe termen lung. Aproape intotdeauna persoanele care le adopta sfarsesc prin a duce la relatii rupte, la o stima de sine scazuta si, in cele din urma, la singuratate.

Relatiile fericite sunt construite pe incredere. Iar increderea se construieste pe onestitate si respect – ambele provin din capacitatea de a comunica asertiv.

Cuvintele simple care mi-au schimbat relatia pentru totdeauna

Comunicarea asertiva iti permite sa exprimi clar si direct nevoile si dorintele tale in relatie. Aceasta inseamna ca poti comunica cu incredere si fara teama ceea ce simti si ce ai nevoie, ceea ce faciliteaza intelegerea intre tine si partenerul tau. Aceasta implica ascultarea activa a partenerului, exprimarea empatiei si intelegerii, precum si respectarea nevoilor si limitele fiecarui partener.

Foto: depositphotos.com