Poate ca experimentezi o perioada in care casnicia ta nu este cea mai fericita. Poate ca iti pui intrebari daca “asa va fi de acum incolo?”. Incerci sa afli ce poti sa faci si cum sa repari lucrurile. Fiecare casnicie trece prin perioade mai grele si prin probleme. Vestea buna este ca intelegerea celor 5 etape ale casniciei te poate ajuta sa ai o viziune mai clara asupra relatiei tale de cuplu.
Cele 5 etape ale casniciei au fost popularizate de dr. Susan Campbell, autoare de best-seller si expert in relatii. Iata care sunt acestea:
Etapa lunii de miere
Etapa lunii de miere face referire la acea perioada in care totul este roz si in care te simti coplesita de dragoste. Totul pare nou, interesant si proaspat. Pari sa nu observi defectele partenerului tau si pare ca nimic rau nu se poate intampla intre voi doi. Esti entuziasmata si fericita, fara prea mult efort.
Aceasta etapa poate dura pana la 2 ani, moment in care sentimentele par sa se mai estompeze si problemele incep sa intervina. Cu toate acestea, trebuie sa tii minte ca, desi entuziasmul se mai duce, acest lucru nu inseamna ca partenerul tau nu este omul potrivit.
Ce poti face in acest sens? Incearca sa spargi rutina in cuplu cu activitati noi. Iesiti in locuri noi, dezvoltati alte hobby-uri, calatoriti impreuna. De asemenea, ai grija sa petreci timp si cu tine, nu te abandona in tot acest proces.
Cum iti dai seama ca un barbat se teme de angajamente: poti construi o relatie serioasa cu el?
Etapa luptei pentru putere
Pe masura ce “luna de miere” se apropie de sfarsit, intervine ceea ce specialistii numesc “lupta pentru putere”. Casnicia devine complicata in acest punct. Monotonia este resimtita puternic. Parerile contradictorii apar si sunt din ce in ce mai puternice. Poate parea ca tu si sotul tau nu va potriviti deloc. Simti ca te-ai casatorit cu o persoana diferita.
Cu toate acestea, lucrurile nu sunt pe atat de rele pe cat par. In realitate, inca invatati unul despre celalalt si va adaptati la viata in doi. Este o etapa perfect normala in fiecare casnicie. Vestea buna este ca daca tu si partenerul tau treceti de aceasta, va asteapta o relatie mult mai sanatoasa si mai frumoasa. Tot ce trebuie sa faceti este sa invatati sa comunicati eficient. Exprima emotiile pe care le ai si nevoile tale. Partenerul tau nu le poate ghici in mod natural.
Etapa stabilitatii
In aceasta etapa, nu iti mai doresti ca partenerul tau sa se schimbe. Il accepti si il iubesti exact asa cum este, cu defecte si calitati. Ai invatat sa rezolvi disputele si simti ca ai gasit echilibrul in relatia voastra.
Aceasta etapa aduce armonie si stabilitate. Cu toate acestea, anumite persoane pot simti mult prea multa monotonie si se pot plictisi. Ce poti face in acest sens? Ajuta-te de instrumentele de comunicare pe care le aveti acum: incercati lucruri noi impreuna, care sa va apropie cat mai mult.
Cum se manifesta teama de abandon in relatia de cuplu
Etapa angajamentului
In aceasta etapa, stii deja ca nu exista partenerul perfect sau relatia ideala. Tu si partenerul tau sunteti deschisi unul fata de celalalt. Impartasesti cu el si lucrurile bune, si lucrurile mai putin bune. Ai ales sa te dedici acestuia si sa iti asumi un angajament complet. Este o etapa in care va sprijiniti unul pe celalalt si increderea este consolidata.
Este o etapa de sinceritate, in care poti realiza ca iti iubesti sotul, dar ca acest lucru nu inseamna ca il placi mereu 100%. Ce ramane de facut? Este important ca amandoi sa evoluati, atat individual, cat si impreuna. Terapia de cuplu poate fi de ajutor, la fel si diverse ateliere sau workshop-uri. O escapada romantica de weekend este si ea, la randul ei, mereu recomandata. Timpul pentru voi doi este esential. Nu uitati sa iesiti la intalniri, chiar daca sunteti deja casatoriti.
Etapa de co-creare
Aceasta este etapa in care tu si partenerul tau va folositi de tot ceea ce ati invatat si va doriti sa dezvoltati ceva impreuna. Poate fi o afacere, un nou proiect sau chiar momentul in care va decideti sa aveti copii. Este o etapa in care actionati ca o echipa si in care va cunoasteti mult, mult mai bine.
Bineinteles, noutatea poate aduce cu sine probleme. Aceasta etapa poate implica stres si se poate ajunge, din nou, la o lupta pentru putere. Este important sa va folositi de tot ceea ce ati invatat anterior si sa va dati seama ca sunteti voi contra problemei, nu unul contra celuilalt.
Ce este complexul Cenusaresei si cum iti afecteaza stima de sine
In final, totul se reduce la doi oameni care se iubesc si lupta unul pentru celalalt. Comunicarea este esentiala pentru rezolvarea oricarei probleme.
Foto: depositphotos.com