Cum poti sa-i faci chiar si pe cei mai incapatanati oameni sa-si ceara scuze: 4 pasi simpli

1
De Cristiana Astefanoaiei
5 sept. 2024

Daca ai in viata ta un om care nu vrea sa-si schimbe opiniile cu niciun pret si nu recunoaste niciodata cand greseste, acest articol ti-ar putea fi de ajutor.

Poate fi destul de dificil sa gestionezi relatiile cu oamenii incapatanati, dar exista cateva trucuri care te pot salva de la conflicte.

Urmatorii pasi sunt inspirati din materialele expertului in relatii Jimmy Knowles, adecvate relatiei de cuplu, dar pot fi adaptate si pentru alte personalitati dificile ale prietenilor sau membrilor din familie.

1. Fa o pauza si imagineaza-ti cum se simte celalalt

Cercetarile au aratat ca modul in care reparam conflictele intareste sau strica intreaga noastra relatie. Modul in care ii aratam cuiva ca ne pasa atunci cand este ranit este sa ne orientam catre el, sa ramanem implicati si sa-l ascultam cu adevarat”, explica Knowles.

Asadar, cand partenerul tau de conversatie este incapatanat, dar crezi ca iti greseste cu ceva, pune-te in locul lui. De ce este atat de important sa aiba dreptate? Ce a declansat aceasta atitudine in conversatia voastra? Raspunzand la aceste doua intrebari, vei sti cum sa duci discutia spre un punct in care sa fii sincera, fara a-l rani.

2. Creeaza un mediu de siguranta

Validarea sentimentelor partenerului este extraordinar de importanta. Daca observi ca nu recunoaste niciodata ca ti-a gresit, probabil copilul sau interior are un mecanism de protectie atat de bine inradacinat, incat este extrem de subiectiv. Intr-o relatie cu acest tip de om, rolul tau este de a-i oferi siguranta de a fi vulnerabil fara a fi atacat.

Ai putea spune: „Inteleg de ce te simti asa. Pentru ca am facut x lucru, acesta te-a facut sa te simti asa”.

Intelege ca partenerul tau vrea sa se simta inteles si ingrijit. Un studiu privind reconcilierea in conflictele cuplurilor casatorite sustine ca intalnirea la jumatatea drumului si compromisul ajuta la rezolvarea tensiunilor pe termen lung.

@jimmyonrelationships How to Stop Fighting in your Relationship #relationshipgoals #conflictresolution #communication #datingadvice #husbandandwife #marriagegoals ♬ original sound – Jimmy Knowles


3. Exprima-ti sentimentele fara a da vina sau a te simti vinovata

In loc sa spui „Tu ai gresit cand…”, incearca sa reformulezi astfel: „M-am simtit ranita atunci cand…”. Astfel, te concentrezi pe impactul actiunii, nu pe persoana in sine, ceea ce reduce riscul de a o face sa se simta atacata.

Spune ceva de genul „Ce putem face pentru a rezolva acest lucru impreuna?” sau „Cred ca ar fi de ajutor daca am putea sa…”. Aceasta creeaza un sentiment de colaborare, ceea ce poate face persoana mai deschisa sa recunoasca si ea partea ei de responsabilitate.

Nu trebuie sa te simti prost cand ceri explicatii pentru un comportament care te-a ranit. Ai tot dreptul sa-ti exprimi limitele sau supararile.

Diferenta dintre iubirea de sine si egoism. Cum inveti sa te pui pe primul loc fara sa te simti vinovata

4. Arata intelegere cand primesti scuze

Cu siguranta primii trei pasi vor purta discutia spre impacare. Daca persoana incapatanta cu care interactionezi este deschisa la conversatie, cu siguranta va reusi sa-si deschida inima si sa-si ceara scuze pentru ca ti-a gresit.

O reactie pozitiva la scuzele primite poate intari relatia si poate reduce riscul aparitiei unui comportament defensiv in viitor.

Ai putea sa spui: „Apreciez foarte mult ca ai recunoscut acest lucru” sau „Multumesc pentru scuze, inseamna mult pentru mine”.

Foto: Freepik.com