Cum sa-i spui unei prietene ca ia decizii gresite fara sa se supere pe tine

1
De Cristiana Astefanoaiei
15 dec. 2024

Ai o responsabilitate pentru aceasta persoana draga si uneori este bine sa intervii daca isi face rau, fara a o rani.

Intre prietene nu este totul lapte si miere intotdeauna. Uneori apar nemultumiri, conflicte sau observatii. Secretul este sa fie gestionate cu empatie si toleranta.

Probabil ti s-a intamplat si tie ca cineva drag sa ia decizii gresite sau sa o apuce pe un drum care ii provoaca multa suferinta. Este dificil sa-i atragi atentie, mai ales daca este foarte hotarat. Risti sa deschizi un conflict si sa se supere pe tine.

Adevarul este ca nici cu mainile in san nu poti sta, mai ales daca vorbim de probleme serioase precum un iubit toxic sau o dependenta. Pentru asta sunt prietenii, sa ne deschida ochii cand gresim. Cum sa procedezi totusi?

Iata cum poti sa-i fii de ajutor unei prietene fara sa-i ranesti sentimentele

Inainte de a purta conversatia dificila in care ii aduci in vedere parerea ta, este cazul sa faci cateva exercitii care sa te ajute sa vizualizezi cat mai clar situatia prietenei tale.

Intelege motivatiile din spatele deciziilor ei

Inainte de a deschide subiectul, incearca sa intelegi de ce prietena ta face alegerile respective. Poate ca are motive emotionale, traume nerezolvate sau pur si simplu ii lipsesc anumite informatii. Pune-ti intrebari deschise precum „Cum a ajuns sa ia aceasta decizie?” sau „Ce isi doreste cel mai mult in situatia asta?”. O vei intelege mai bine atunci cand iti va expune argumentele ei.

Nu judeca, ci ofera-i perspectiva ta

Pregateste-ti discursul incercand sa alegi cuvinte cat mai neutre. Este esential sa eviti sa o faci sa se simta atacata. In loc sa spui „Gresesti!” sau „Decizia asta e complet neinspirata!”, incearca sa folosesti expresii mai neutre:

„Ai luat in calcul si posibilitatea ca…?” sau „M-am gandit ca poate situatia ar putea avea si alte solutii. Ce parere ai despre asta?”

Oferindu-i o alta perspectiva fara sa o contrazici frontal, ii lasi loc sa analizeze singura optiunile. In plus, e esential sa asculti ce are de spus in cadrul viitoarei discutii. Ascultarea activa te va ajuta sa-ti dai seama daca prietena ta are nevoie de o alta perspectiva sau doar de sprijin emotional.

Alege momentul si locul potrivit

Momentul nepotrivit poate face ca orice discutie bine intentionata sa para o critica dura. Evita sa-i spui ceva sensibil intr-un moment tensionat sau public. Alege un loc linistit, unde puteti vorbi fara distrageri. De exemplu, o plimbare in parc sau o cafea la voi acasa poate fi ideala.

Cum ii spui unei prietene ca a pornit pe un drum gresit

Fii blanda si empatica

Tonul pe care il folosesti este esential. Incepe conversatia cu complimente sau asigurari despre cat de mult o pretuiesti. Poti spune:

„Stii cat de mult tin la tine si cat de importanta esti pentru mine” sau „Imi pasa mult de tine si imi doresc sa fii fericita.”

Fa uz de exemple personale

Daca ai trecut printr-o situatie similara, impartaseste-ti experienta intr-un mod sincer. Astfel, nu va simti ca o critici, ci ca incerci sa o ajuti prin prisma propriilor experiente. Spune-i ce ai invatat din greselile tale si cum te-au ajutat sa cresti. De exemplu: „Stii, si eu am fost intr-o situatie asemanatoare. Atunci am luat o decizie care, pe moment, mi s-a parut buna, dar mai tarziu mi-am dat seama ca am omis ceva important.”

Evita fraze pasiv-agresive

Comentariile precum „Fa ce vrei, dar eu nu as face asta” sau „Tu mereu te complici degeaba” pot sa para ironice si pot starni resentimente. In schimb, concentreaza-te pe a-ti exprima grija in mod clar si sincer.

Ofera sprijin, nu solutii

Uneori, prietenii nostri nu cauta neaparat solutii, ci doar confirmarea ca cineva le este alaturi. Astfel, ii arati ca esti un aliat, nu un critic. Poti spune:

„Sunt aici pentru tine, indiferent de ce decizi” sau „Daca ai nevoie de ajutor sa analizezi mai multe optiuni, sunt aici sa te sprijin.”

De asemenea, poate cel mai important lucru este sa-ti asculti propriul instinct. Poti cu adevarat sa-ti ajuti aceasta prietena? Este suficient sprijinul tau sau are nevoie de cineva specializat, precum un terapeut? Simti ca faci lucrul cel mai bun cand iti spui parerea despre situatia ei? Prietenia este doar despre sentimente si conexiunea dintre voi, asa ca inima ta te va ghida corect.

Foto: depositphotos.com