Cum sa stabilesti limite sanatoase cu familia, fara sa ii ranesti pe cei dragi

1

Intalnirile cu cei dragi sunt minunate, dar pot fi si greu de gestionat in anumite situatii.

S-ar putea sa fie nevoie sa pui anumite limite sanatoase in ceea ce priveste familia, pentru a evita conflictele.

„Limitele personale sunt ca o promisiune pe care ti-o faci tie insati de a avea grija de propriile nevoi in timp ce interactionezi in relatiile tale”, conform terapeutului de familie Angela Sitka.

Este un standard pe care il stabilesti pentru a descrie modul in care vrei sa fii tratata – si poti respecta aceasta promisiune actionand de fiecare data cand exista o incalcare, iar bunastarea ta este in pericol”, explica specialista.

3 bagaje emotionale pe care nu ar trebui sa le porti, daca ai avut o familie toxica, conform specialistilor

Invata sa stabilesti limite sanatoase

Limitele sunt benefice atat pentru persoana care le stabileste, cat si pentru cel care le primeste. Ele pot stimula stima de sine si pot ajuta oamenii sa se simta in siguranta, reducand conflictele.

Analizeaza ce simti cu adevarat

Petrece timp scriind in jurnal si vorbind cu alte persoane pentru a identifica care sunt nevoile, limitele si valorile tale”, spune terapeutul Elizabeth Campbell.

Agenda 2024 pentru Relatii Autentice si Conexiune cu Sinele te poate ajuta in acest sens. Exercitiile practice si recomandarile de aici iti ofera un spatiu de reflectie pentru a descoperi care e calea care ti se potriveste in ceea ce priveste relatiile cu cei apropiati.

Agenda 2024 pentru Relatii Autentice si Conexiune cu Sinele

127 lei, shop.andreearaicu.ro

Comunica limitele cu calm si claritate

Odata ce iti dai seama care sunt limitele tale, este momentul sa le verbalizezi. Terapeutul Laurie Carmichael sugereaza un model de conversatie de baza: „Daca mai spui sau faci X din nou, va trebui sa fac Y”.

De exemplu, ai putea spune unui parinte: „Daca mai faci comentarii despre hainele mele, va trebui sa ma retrag de la masa”.

Impune limite sanatoase cu rabdare

Nu te astepta ca cei dragi sa retina limitele tale de la o intalnire la alta. S-ar putea sa fie nevoie sa le amintesti (cu rabdare si calm) o consecinta care se potriveste situatiei specifice. De exemplu: „Nu sunt de acord sa mi se vorbeasca in acest fel si, daca vei continua sa tipi, va trebui sa plec”.

De asemenea, ai putea initia o „conversatie despre valori”, noteaza Carmichael. Sa zicem ca esti frustrata pentru ca mama ta iti impune sa mananci mai mult decat doresti, desi ai stabilit o limita. Daca ea insista, indiferent de cate ori o refuzi, incearca sa oferi un motiv bazat pe valori pentru a refuza: „Imi place mancarea pe care ai pregatit-o, dar ma concentrez pe sanatatea mea in acest moment, iar ceea ce ma face sa ma simt foarte bine este sa mananc mai putin.”

5 tipuri de limite personale pe care sa le impui pentru a-ti imbunatati calitatea vietii

Limitele nu sunt stabilite, aplicate si respectate in mod magic peste noapte, mai ales atunci cand ai de-a face cu o istorie lunga de dinamica familiala complicata. S-ar putea sa fie nevoie de mai multe conversatii si de diferite strategii pana cand acestea sa functioneze. Asa ca este bine sa ai rabdare si sa nu cedezi, caci rezultatele se vor vedea in timp.

Foto: Freepik.com