Viata sexuala a unui cuplu parcurge diverse etape de la primele luni de relatie, pana la un an, 5, 10 sau peste 20-30 de ani.
De ce apar aceste schimbari si cum ne pot afecta ele?
Ce se intampla cu viata sexuala dupa un an de relatie
Primul an de relatie este dictat de prezenta oxitocinei si a dopaminei, care va fac extrem de atragatori unul pentru celalalt.
Dupa ce scade nivelul acestor hormoni, relatia atinge urmatoarele praguri. In primii ani, va cunoasteti intre voi, descoperiti punctele comune, dar si ce va face diferiti. Faceti aproape totul impreuna si va bucurati sa descoperiti lumea in doi. Statisticile arata ca in primii 3-4 ani de relatie, frecventa cu care are loc un act intim este de 3-4 ori pe saptamana.
Lipsa activitatii sexuale: ce se intampla daca nu ai contact intim timp de o luna, 6 luni sau un an
Dupa 5 ani de relatie, se schimba lucrurile
Dupa 5 ani, de regula, se intemeiaza familia, cuplurile se casatoresc si au copii. Daca ajungi in acest punct, te poti astepta ca viata sexuala sa aiba de suferit. Chiar daca nu aveti copii, frecventa cu care faceti sex scade, caci apar alte interese, cum ar fi evolutia profesionala si pozitionarea in cariera. Cu alte cuvinte, sexul este inlocuit de sprijin si respect. In acest prag al relatiei, s-ar putea sa vrei sa-i dovedesti partenerului ca ii esti alaturi. Chiar daca asta inseamna sa ajunga acasa mult peste ora de culcare sau sa nu initieze actul sexual.
Studiile spun ca in relatiile care au „varsta” intre 5 si 10 ani, partenerii se bucura de partida de sex (care poate avea loc de 2-4 ori pe luna), dar apoi „uita” acea placere si amana initierea urmatoarei partide.
Viata sexuala dupa 10 ani
Surprinzator sau nu, dupa 10 ani de relatie s-ar putea sa faci mai mult sex decat pana acum.
Un sondaj cu peste 70.000 de respondenti pentru cartea „The Normal Bar” a aratat ca 7,5% dintre oameni fac sex zilnic. Potrivit cercetarii, sexul o data pe saptamana aduce acelasi sentiment de fericire ca in cazul in care are loc de cateva ori pe saptamana sau mai des. In cele mai satisfacatoare relatii, partenerii au parte de sex atat cat isi doresc amandoi.
Sexul este important intr-o relatie, aducand atat beneficii cerebrale, cat si hormonale. Orgasmul elibereaza oxitocina, hormonul care sporeste conexiunea cu partenerul si ne da o stare de bine. Acesta este motivul pentru care cei doi parteneri simt ca se indeparteaza unul de celalalt atunci cand nu fac sex”, noteaza Dr. Tahira Rubab Hafeez, psiholog specializat pe relatii.
Viata sexuala dupa 30 ani de relatie
Felicitari tuturor celor care ajung in acest prag! Din pacate, viata moderna ne ofera tot mai putine exemple de cupluri durabile. Este greu sa pastrezi o relatie functionala si fericita atatia ani si e si mai greu sa mentii viata intima activa.
Cum se schimba viata sexuala la 20, 30, 40 si 50 ani
In special dupa aparitia menopauzei, cand libidoul scade, hormonii isi fac de cap si apar kilogramele in plus. Aici intervine sexul constient. Specialistii in relatii recomanda tuturor celor care ajung intr-un punct in care nu mai au chef sa faca sex, sa o faca, pur si simplu, pe baza unui program. Nu e nimic gresit in a-ti programa o intalnire amoroasa cu partenerul tau dupa atatia ani. Din contra, va aduce putina savoare rutinei voastre obisnuite.
Foto: depositphotos.com