Dormitul separat, un fenomen tot mai raspandit: poate afecta relatia de cuplu?

1
De Alice Papuc
6 iul. 2023

„Dormitul separat” este un fenomen in crestere printre cupluri. Afla de ce tot mai multi aleg aceasta optiune si ce efecte poate avea asupra relatiei. Un somn mai bun poate duce la o relatie mai buna? Sau, dimpotriva, dormitul separat ii face pe parteneri sa se indeparteze unul de celalalt?

In ultimii ani, „dormitul separat” a devenit o tendinta din ce in ce mai populara printre cupluri. Fie ca vorbim despre parteneri care aleg sa doarma in camere separate sau despre cei care adopta paturi individuale in aceeasi camera, acest fenomen a prins radacini si pare ca este aici pentru a ramane. Potrivit specialistilor, aceasta schimbare poate avea efecte surprinzatoare asupra relatiei de cuplu.

O tendinta surprinzatoare

Fenomenul acesta a fost analizat inclusiv de specialisti, fiind denumit drept “divortul de noapte”. Conform celui mai recent studiu realizat de Sleep Foundation pe un numar de 1.250 de adulti din SUA, 1,4% dintre respondenti au afirmat ca au ales sa doarma separat de partener pentru un an sau chiar mai mult. Ceea ce este cu adevarat surprinzator este ca mai mult de jumatate dintre respondenti (un procentaj de 52,9%) au sustinut ca dormitul separat le-a crescut calitatea somnului. Mai mult decat atat, persoanele in cauza au sustinut ca durata somnului lor a crescut cu mai mult de 30 de minute/noapte.

Divortul Millennials: sunt tinerii mai predispusi sa se desparta dupa ce isi achizitioneaza o locuinta impreuna?

De ce aleg cuplurile sa doarma separat?

Exista multe motive pentru care partenerii ar putea alege sa doarma separat unul de celalalt. Asa cum am evidentiat anterior, cel mai comun motiv este nevoia de un somn mai bun. Sa recunoastem: chiar si cel mai iubit partener de viata poate avea obiceiuri de somn care ne deranjeaza – poate sforaie, se misca mult in somn sau prefera o temperatura diferita in camera. Aici se adauga si programul diferit, care isi face simtita prezenta in multe cupluri: stiluri de viata diferite sau joburi cu un program foarte incarcat. Acestea fiind spuse, exista persoane care simt ca dormitul separat poate fi o solutie practica pentru a avea parte de un somn mai odihnitor si mai linistit.

Efectele asupra relatiei

Contrar asteptarilor, dormitul separat nu pare sa aiba un efect negativ asupra relatiei de cuplu. De fapt, multe cupluri raporteaza o imbunatatire a relatiei lor dupa ce au facut aceasta schimbare. Un somn de calitate poate duce la o dispozitie mai buna, mai putina iritabilitate si, in consecinta, mai putine certuri. Mai mult decat atat, studiul afirma ca, dintre cei care au ales sa se intoarca la dormitul impreuna, 34,9% au sustinut ca s-au razgandit din cauza dorului de partener.

5 semne mai putin cunoscute ale atasamentului anxios

Desigur, comunicarea este cheia, la fel ca in orice alt aspect legat de relatia de cuplu. Daca ambii parteneri inteleg si sunt de acord cu decizia de a dormi separat, acest lucru nu ar trebui sa aiba un impact negativ asupra relatiei lor. De fapt, unii spun ca absenta fizica in timpul noptii ii face sa isi aprecieze mai mult timpul petrecut impreuna in timpul zilei.

O noua normalitate?

Fie ca este vorba de dorinta de a avea un somn mai bun sau de a gasi un echilibru intre nevoile individuale si cele ale cuplului, dormitul separat pare sa fie o optiune viabila pentru multe perechi. Chiar daca acesta poate parea un pas inapoi pentru unele cupluri, s-ar putea dovedi a fi un pas inainte pentru altele.

Esti o persoana anxioasa si adori filmele horror sau thriller? Iata explicatia din spatele acestui lucru!

Este important sa ne amintim ca fiecare relatie este unica si ceea ce functioneaza pentru un cuplu s-ar putea sa nu functioneze pentru altul. Asa ca, daca te gandesti la dormitul separat, ia in considerare propriile tale nevoi si ale partenerului tau, si ia decizia care vi se potriveste cel mai bine. In final, tine cont ca somnul de buna calitate este esential pentru sanatatea oricarei persoane.

Foto: depositphotos.com