Intimitatea in cuplu se refera la deschiderea si increderea pe care le impartasesc cei doi. Este vorba si despre atingeri fizice, sex si fantezii, dar si despre emotii si vulnerabilitate.
De aceea, adesea, este greu de pastrat. Flacara pasiunii de la inceputul relatiei dispare, iar intimitatea trebuie intretinuta precum un foc care se stinge usor in „semineul” relatiei.
Iata cateva motive pentru care ne indepartam partenerii:
- Daca ma apropii de tine, ma voi pierde pe mine, libertatea si individualitatea mea
- Mi-e teama ca ma vei parasi si ca nu voi mai fi suficient de buna
- Intimitatea inseamna sa-mi dezvalui adevaratul eu; nimanui nu-i place acea parte din mine
Iata cele 2 moduri ascunse prin care femeile saboteaza intimitatea de cuplu fara sa-si dea seama
Cele doua comportamente sunt opuse si au o componenta psihologica ce le poate impinge pe femei sa nu fie 100% autentice in relatiile lor.
Intimitatea distanta
Este un scut impotriva respingerii, controlului sau abuzului intr-o relatie, sentimente oribile pe care cineva le-a experimentat in copilarie.
Pentru o femeie, distantarea emotionala inseamna mai putina vulnerabilitate, deci mai multa putere. Nu investeste emotional in relatii, ceea ce mentine sentimentul de siguranta. Dar, pe de alta parte, nu-si permite sa simta conexiunea si apropierea dupa care tanjeste, de fapt.
Intimitatea de la distanta nu este satisfacatoare, deoarece produce mai putina emotie, pasiune si conexiune. Lipsa vulnerabilitatii poate duce la sentimentul de singuratate in doi. Si adevarul trist este ca nimeni nu are de castigat dintr-o asemenea dinamica.
Intimitatea constanta
Persoana „needy” (cu multe nevoi) care isi doreste cu disperare iubire, dar nu se simte niciodata suficient de buna pentru a permite cuiva sa o iubeasca cu adevarat.
Astfel, partenerul anxios umple acest spatiu cu mesaje text, apeluri telefonice si tot ceea ce poate pentru a obtine reasigurarea de care are nevoie ca partenerul sau nu este acolo pentru el pentru acel scurt moment.
Acest tipar este adesea nascut in copilarie. La un moment dat, o asemenea persoana a fost conditionata de parinti sa primeasca iubire in schimbul unor comportamente. Din acest motiv apare si perfectionismul, care are, de asemenea, un impact negativ. In incercarea de a mentine o imagine ideala a relatiei, femeile pot ajunge sa ascunda adevaratele lor sentimente, temeri sau vulnerabilitati. Aceasta masca de perfectiune impiedica intimitatea autentica.
5 momente in care intimitatea in cuplu este distrusa
Daca te regasesti intr-una dintre situatii si apelezi la mecanisme de „protectie” in intimitatea de cuplu, ar fi bine sa discuti deschis cu partenerul tau despre ceea ce simti. Te-ar putea ajuta si sprijinul unui terapeut.
Recunoasterea si combaterea acestor comportamente poate deschide drumul catre o intimitate autentica. Adevarata putere intr-o relatie nu consta in doi parteneri perfecti sau invulnerabili, ci in doi oameni sinceri, deschisi si dispusi sa creasca unul langa celalalt.
Foto: freepik.com