Cele doua specialiste, care au studiat cumulat timp de 50 de ani cuplurile si relatiile dintre parteneri, au oferit detalii interesante despre dinamica relatiilor si motivele pentru care unele cupluri se destrama, in timp ce altele reusesc sa treaca peste orice dificultate.
„In activitatea noastra cu cupluri reale, am descoperit ca indiferent cum o dai, cele mai multe dintre cupluri se destrama din cauza comunicarii defectuoase. Dar exista o metoda eficienta pe care noi o predam si care poate fi folosita nu doar in relatiile de cuplu, ci si cu prietenii, familia sau colegii de munca”, au declarat cele doua experte pentru Make It.
4 convingeri pe care e bine sa le ai daca vrei sa atragi dragostea adevarata in viata ta
Aceasta metoda este, de fapt, o aptitudine pe care orice terapeut bun trebuie sa o aiba, spun ele: este vorba despre ascultarea reflexiva (sau activa).
Ascultarea reflexiva poate salva orice relatie
Scopul ascultarii reflexive nu este acela de a rezolva problemele celeilalte persoane, ci de a face ca aceasta persoana sa se simta auzita si validata.
Daca este realizata corect, cel care iti vorbeste trebuie sa simta in interiorul sau ca este inteles.
Cand suntem siguri ca opiniile noastre sunt respectate, putem colabora mai bine impreuna pentru a rezolva problemele inainte ca ele sa se transforme din neintelegeri minore in certuri in toata regula.
Dar in orice discutie in care se spun lucruri nu tocmai usor de acceptat, este posibil sa intri intr-un mod defensiv de ascultare, ceea ce inseamna ca nu asculti cu adevarat, ci astepti sa dai replica. Pentru a preveni astfel de situatii, specialistii recomanda sa nu aveti o discutie reflexiva in timpul unui conflict, ci numai dupa ce sunteti calmi si relaxati.
Iata pasii care trebuie respectati in timpul unei discutii reflexive:
1. Gasiti un loc linistit in care amandoi sa stati asezati si sa va puteti privi in ochi. Folositi un obiect (o cana, un prosop, un tricou etc.) care va reprezenta al cui este randul sa vorbeasca. Conversatia este inceputa de cel care tine obiectul. Cealalta persoana nu va vorbi pana cand nu primeste obiectul respectiv.
Femeile sunt mai fericite decat barbatii cand sunt singure. Ce au descoperit studiile
2. Pentru introducerea in conversatie vor fi folosite fraze precum „Ajuta-ma sa inteleg…” sau „Vreau sa te inteleg”. Spune-i partenerului ca il vei asculta pana cand termina ce are de spus.
3. Permite-i partenerului sa vorbeasca liber, fara sa-l intrerupi. Concentreaza-te asupra ceea ce spune, pastrand contactul vizual si dand din cap in semn de aprobare pana termina.
4. Fii atenta la gesturile pe care le faci in timpul discutiei. Nu iti da ochi peste cap, nu ofta si nu face gesturi care pot fi interpretate gresit. Aminteste-ti ca incerci sa intelegi din perspectiva lui, nu a ta.
5. Repeta ce iti spune partenerul: „Ceea ce imi spui este ca…”
6. Evidentiaza ce simte partenerul „Se pare ca asta te face sa te simti…”
7. Verifica daca ai inteles corect: „Am inteles corect? Am ratat ceva?”
8. Multumeste-i ca a impartasit acel lucru cu tine. Spune-i ca apreciezi faptul ca acum intelegi mai bine, perspectiva lui.
9. Cere-ti iertare pentru modul in care ai contribuit la aparitia acelei probleme. „Imi pare rau ca te-ai simtit asa. Nu a fost niciodata intentia mea, dar realizez ca te-am ranit.”
10. Incercati sa rezolvati problema. Acum ca partenerul tau se simte inteles, puteti sa cautati o solutie impreuna: „Nu sunt eu impotriva ta. Suntem noi doi impotriva acestei probleme.”
Bineinteles, o singura astfel de discutie nu va rezolva totul. Dar mai multe vor face diferenta, spune specialistii.
Folosind astfel de instrumente, puteti sa aflati ce se intampla cu adevarat, fiecare dintre voi il va intelege mai bine pe celalalt si astfel veti putea preveni dificultati in relatie pe viitor.
Foto: depositphotos.com