Gandesti excesiv? Iata ce inseamna acest lucru!
Sa te gandesti la lucruri este normal, mai ales intr-o relatie. Partenerul meu este distant sau este doar ocupat? Ma iubeste? A vrut sa spuna ceva dureros sau a fost un accident? De ce nu-mi raspunde la mesaje?
Aceste ganduri sunt normale. Atunci cand ne confruntam cu situatii care ne fac sa ne simtim anxiosi sau nesiguri, ne gandim la ele si incercam sa intelegem comportamentul partenerului nostru. De obicei, decidem ce inseamna situatia si actionam.
Gandirea excesiva, pe de alta parte, este atunci cand trecem prin aceste ganduri la nesfarsit, pana cand ne consuma. Acest lucru poate fi cauzat de probleme de sanatate mintala, cum ar fi anxietatea si depresia, sau poate inrautati aceste probleme. Gandirea excesiva va poate tine blocata intr-un dialog nesanatos cu propria minte, care va distrage atentia, va impiedica sa luati decizii si adauga un stres inutil in viata ta.
Ce metode te ajuta sa nu mai gandesti excesiv in relatiile tale
Oamenii care au fost raniti sau tradati de cei dragi in trecut experimenteaza adesea acest lucru, dar i se poate intampla oricui, din diverse motive.
Daca si tu gandesti lucrurile peste masura, stai linistita, nu esti singura si exista solutii.
Invata cum sa-ti schimbi perceptia pentru a scapa de anxietate. Tehnica actritei Lili Reinhart
1. Afla de unde vine gandirea excesiva
Acest lucru poate parea evident, dar ia-ti ceva timp pentru a reflecta asupra grijilor din spatele gandurilor tale. Ce anume te ingrijoreaza? Ti-e teama ca vei fi parasita, inselata, nedorita, mintita sau ceva similar? Identificarea a ceea ce te ingrijoreaza iti permite sa abordezi acea emotie si sa lucrezi cu ea. Poti face acest lucru singura sau cu ajutorul unui psiholog.
2. Analizeaza-ti emotiile
Respira adanc si analizeaza faptele cat mai obiectiv posibil. Partenerul tau este de fapt distant sau doar asa il percepi tu? Il compari cu un fost sau cu un membru toxic al familiei si il vezi prin aceasta lentila? Sentimentele tale sunt valide si reale, dar s-ar putea ca partenerul tau sa nu fie cauza lor, ci o persoana sau o situatie din trecut.
3. Fa legaturile in mintea ta
Incearca sa te pui in locul partenerului tau. Ai facut vreodata aceleasi gesturi ca el? Cu siguranta nu le-ai privit ca fiind rau intentionate, venind din partea ta. Asa ca nu are rost sa proiectezi pe el ganduri despre actiunile sale, fara sa stii exact ce gandeste. Fa legaturile dintre comportamentele lui si ale tale si vei vedea ca sunteti o echipa in relatia voastra, nu unul contra celuilalt.
Cum sa-ti gestionezi emotiile intr-o relatie, chiar si atunci cand te certi cu partenerul
4. Concentreaza-te pe a fi prezenta
Uneori, mintea noastra vrea sa faca sprinturi intre trecut si viitor, aparent fara niciun motiv. In aceste cazuri, este important sa practicam exercitii de mindfulness, cum ar fi meditatia sau respiratia profunda. Antrenarea mintii pentru a te concentra pe momentul prezent te poate ajuta sa te scoti dintr-o groapa de gandire excesiva atunci cand pare imposibil.
5. Nu iti duce viata doar in capul tau
Poate fi frustrant sa te confrunti cu gandurile care se invart in capul nostru fara nicio rezolvare. O modalitate de a opri acest lucru este sa-ti pui gandurile pe hartie. In momentul in care incepi sa le notezi, ideile s-ar putea sa capete o cu totul alta semnificatie pentru tine.
Scrisul ca terapie pentru suflet. 4 indicatii de utilizare
6. Ce iti doresti, de fapt?
Gandeste-te bine la dorintele tale reale. Anumite comportamente nu iti apartin, ci pot sa ia nastere in functie de ce postari urmaresti in social media, de exemplu. Sau poate ai anumite asteptari din cauza filmelor romantice. Ai nevoie ca partenerul sa-ti raspunda la mesaj in cinci minute de fiecare data? Este nerealist, iar recunoasterea acestui fapt te poate ajuta.
7. Comunica deschis cu partenerul tau
Chiar daca stii ca nu gandesti excesiv din vina partenerului tau, este important sa comunici cu el pe tema asta. Vorbeste cu el despre modul in care te simti, ce te face sa te simti asa si gasiti impreuna solutii care sa te aline.
8. Cultiva o viata sociala sanatoasa
Atunci cand partenerul tau reprezinta cea mai mare parte a interactiunii tale sociale, mintea ta va deveni in mod constant fixata pe comportamentul si aprobarea lui. Cu totii avem nevoie de mai mult decat o relatie in viata noastra. Partenerii nostri sunt importanti, dar avem nevoie si de prieteni apropiati. Acest lucru ne ajuta sa ne descoperim si sa ne dezvoltam ca indivizi si ne imbunatateste stima de sine, astfel incat nu ne mai ingrijoram atat de mult pentru actiunile partenerului nostru.
Foto: Pexels.com