Reteta Gottman sau cum sa ai o discutie sanatoasa cu partenerul, chiar si atunci cand v-ati certat

1
De Alice Papuc
21 aug. 2024

Aplicarea Retetei Gottman nu garanteaza ca toate certurile se vor rezolva fara probleme, dar poate contribui semnificativ la imbunatatirea comunicarii si la mentinerea unei relatii sanatoase.

Oricat incerci sa negi acest lucru, certurile sunt o parte fireasca a vietii de cuplu. Cu toate acestea, atunci cand sunt abordate corespunzator, certurile iti pot ajuta relatia de cuplu sa se dezvolte. Tu si partenerul tau veti invata lucruri importante si veti aborda mult mai bine situatia data viitoare. O buna modalitate pentru a aborda certurile intr-o maniera sanatoasa este reprezentata chiar de “Reteta Gottman”, dezvoltata de psihologul John Gottman. Aceasta reteta ofera un cadru pentru a avea discutii constructive chiar si atunci cand emotiile sunt intense. Iata tot ce trebuie sa faci!

Calmeaza-te

Ofera-ti o pauza in care sa te calmezi si sa intelegi de ce simti ceea ce simti. Ce anume ti-a declansat aceste emotii? Care este partea ta de vina? Ce ai putea face mai bine pe viitor? Alege un moment in care amandoi sunteti calmi si reia discutia alaturi de partenerul tau.

Evita defensivitatea

In loc sa incepi prin a critica sau a arunca vina asupra partenerului, incearca sa exprimi cum te simti si ce anume te deranjeaza. Foloseste o formulare care reflecta starea ta personala, precum „Ma simt…” sau „Eu cred…”, in loc de „Tu intotdeauna…” sau „Tu nu faci niciodata…”.

De asemenea, nu uita sa accepti ca durerea partenerului tau nu este o critica la adresa ta, ci aceasta reprezinta ceea ce simte si ceea ce traieste partenerul tau.

Practica ascultarea activa

Ascultarea activa este esentiala intr-o discutie sanatoasa. Acorda-i partenerului toata atentia ta atunci cand vorbeste. Incearca sa intelegi perspectiva lui si sa raspunzi cu empatie. Nu intrerupe si nu te grabi sa raspunzi. Este important sa arati ca iti pasa de sentimentele si punctul de vedere al partenerului, chiar daca nu esti de acord.

Evita critica si dispretul

Critica si dispretul sunt doi factori care pot deteriora o relatie. Critica inseamna atacarea personalitatii sau caracterului partenerului, iar dispretul implica aruncarea de rautati sau lucruri sarcastice. Ambele comportamente pot conduce la escaladarea conflictului. In loc sa critici, concentreaza-te pe problema specifica si pe cum va afecteaza pe amandoi.

Fraza care poate salva orice relatie, conform unui psiholog de la Harvard

Exprima apreciere si recunostinta

Chiar si in mijlocul unui conflict, nu uita sa exprimi aprecierea si recunostinta fata de partener. Incearca sa recunosti si sa apreciezi aspectele pozitive ale relatiei si ale partenerului. Acest lucru poate ajuta la mentinerea unei perspective pozitive si la intarirea legaturii emotionale dintre voi.

Este recomandat chiar sa iti iei partenerul in brate, oferindu-i afectiunea de care are nevoie in momentele tensionate si reafirmand angajamentul fata de relatia dintre voi.

Respecta limitele

Nu uita ca fiecare persoana are limitele ei, si este important sa le respecti. Daca simti ca situatia devine prea dificila sau ca partenerul tau are nevoie de timp pentru a procesa, respecta aceste limite. Presiunea excesiva poate agrava conflictul si poate duce la acumularea de resentimente.

Foto: depositphotos.com