Sindromul Stockholm in dinamica relatiei de cuplu: semne ca esti dependenta emotional de un partener toxic

1
De Alice Papuc
8 ian. 2024

Sindromul Stockholm se refera la starea psihologica in care o persoana dezvolta sentimente pozitive fata de cel care o agreseaza.

Relatiile de cuplu sunt adesea complexe si pline de nuante, iar uneori se dezvolta in directii neasteptate. Unul dintre fenomenele psihologice care poate influenta dinamica unei relatii este cunoscut sub numele de “Sindromul Stockholm”. Acest sindrom, descoperit initial in 1973, descrie tendinta unei persoane de a dezvolta afectiune si empatie fata de cel care o tine “captiva”.

Ce este Sindromul Stockholm?

Sindromul Stockholm se refera la starea psihologica in care o persoana dezvolta sentimente pozitive fata de cel care o agreseaza. Acest fenomen a fost identificat initial in contextul unui jaf bancar la Stockholm, unde ostaticii au dezvoltat o legatura afectiva cu rapitorii lor. In relatiile de cuplu, Sindromul Stockholm poate aparea atunci cand una dintre persoane devine dependenta emotional de partenerul lor, chiar si in conditii dificile sau toxice.

Abuzul financiar in relatia de cuplu: ce este si cum il identifici

Sindromul Stockholm in relatia de cuplu

Dependenta emotionala

Sindromul Stockholm poate fi observat atunci cand un partener devine dependent emotional de celalalt. Acest lucru poate aparea in relatii in care exista manipulare emotionala, control excesiv sau chiar abuz. Persoana care este sub influenta acestui sindrom poate incepe sa vada captivitatea emotionala ca pe ceva perfect normal sau chiar benefic.

Resemnare si acomodare

O alta caracteristica a Sindromului Stockholm in relatia de cuplu este resemnarea si acomodarea fata de comportamentele negative ale partenerului. Persoana afectata poate gasi motive sau scuze pentru actiunile partenerului si poate ajunge sa accepte situatii care, in mod normal, ar fi inacceptabile. Totul este “doar” o cearta, au fost “doar” niste vorbe spuse la nervi.

Rezistenta la schimbare

Persoana care sufera de acest sindrom se poate teme de schimbare, chiar si atunci cand este evident ca relatia este una toxica. Teama de pierdere, singuratate sau schimbare poate determina aceste persoane sa ramana intr-o relatie abuziva.

Izolarea

De cele mai multe ori, persoana supusa abuzului ajunge sa fie izolata de mediul exterior. Atunci cand cei apropiati incearca sa ajute, abuzatorul face tot posibilul sa limiteze interactiunea cu ei. Abuzatorul sustine ca acestia incearca sa se bage, sa ii desparta, totul din rea intentie. Astfel, izolarea este forma suprema de control. Victima simte ca nu exista nicio cale sa paraseasca relatia si sa se salveze.

Cum poate fi gestionat Sindromul Stockholm

Constientizare

Recunoasterea si constientizarea sindromului Stockholm sunt primii pasi in tratarea acestei situatii. Este important ca persoana in cauza sa poata identifica situatia si sa realizeze ca relatia sa de cuplu este una toxica.

Comunicare deschisa

Pot exista situatii in care comunicarea cu partenerul sa conduca in directia buna. Poate ca partenerii nu realizeaza situatia in care se afla, sau poate ca lucrurile nu s-au agravat inca. Comunicarea deschisa poate conduce catre solutii si stabilirea unor limite sanatoase.

7 semne ca ai fost un copil parentificat

Ajutor profesional

In cazul in care sindromul Stockholm a afectat profund relatia, este recomandat ca persoana afectata sa caute ajutor profesional. Terapia de cuplu sau consilierea psihologica individuala pot oferi instrumente si strategii pentru a depasi aceasta situatie dificila.

Foto: Freepik.com