Treburile casnice si conflictele in cuplu – care este “vina” pe care o poarta generatia anterioara

1
De Alice Papuc
17 iul. 2024

In societatea moderna, gestionarea treburilor casnice si mentinerea armoniei in cuplu pot reprezenta adevarate provocari.

Specialistii in relatii atesta: treburile casnice chiar pot distruge o relatie, conducand la nenumarate conflicte si acumulare de frustrari. Desi poate fi vorba despre standarde diferite, o comunicare deficitara sau despre o munca “invizibila”, se pare ca generatia anterioara poarta, la randul ei, o anumita vina. Iata care este aceasta!

Exemple pozitive si negative

Exemplele oferite de parinti joaca un rol crucial in modul in care partenerii pot gestiona treburile casnice. Exista oameni care pot perpetua modele de comportament eronate (chiar si fara sa realizeze acest lucru), in timp ce exista si oameni care pot incerca sa evite greselile parintilor lor si sa creeze un echilibru mai bun in cuplu. Recunoasterea acestor influente si invatarea din ele pot ajuta cuplurile sa gaseasca modalitati mult mai eficiente de a coopera.

Femeile isi vad mamele muncind o viata intreaga si ajunga sa spuna “Nu vreau sa trec prin asta”

Atunci cand iti vezi mamele muncind o viata intreaga, fara sa primeasca recunostinta necesara, ajungi sa vezi un exemplu clar de “Asa nu”. Iti spui ca nu vei proceda ca mama ta si nu te vei transforma intr-o femeie care sa isi petreaca intreaga zi gatind sau facand curatenie in casa.

Iti doresti ca munca ta sa fie apreciata si recunoscuta si preferi sa te indrepti mai mult catre construirea unei cariere. De asemenea, viata moderna intervine, astfel ca un venit unic nu mai este indeajuns pentru intretinerea unei familii. Din nou, te concentrezi pe cariera, iar la finalul zilei, ultimul lucru pe care ti-l doresti dupa o zi incarcata la birou este sa vii acasa si sa fii unica responsabila pentru pregatirea cinei.

Barbatii isi vad mamele ocupandu-se singure de intreaga locuinta si se gandesc ca asa este firesc

Cei mai multi barbati isi vad mamele ocupandu-se singure de intreaga locuinta si, in absenta unei comunicari deschise despre impartirea responsabilitatilor, ajung sa creada ca aceasta este norma. Aceste observatii din copilarie pot crea asteptari subconstiente ca femeile sunt cele care trebuie sa gestioneze singure treburile casnice, ceea ce poate duce la conflicte in cuplu atunci cand partenera asteapta o implicare echitabila. Practic, in timp ce femeia spune “nu trebuie sa ma ocup singura de toate aceste lucruri”, barbatul spune” Mama s-a ocupat singura de casa intreaga sa viata, tu de ce nu poti face asta?”

Pentru a depasi aceste bariere, este esential ca ambele parti sa constientizeze influentele trecutului si sa discute deschis despre asteptarile si contributiile fiecaruia in gospodarie si in viata de cuplu.

Foto: depositphotos.com