Toamna si-a intrat in drepturi, iar tu nu vrei decat sa te cuibaresti in pat, printre perne moi si pilote pufoase. Cu o asemenea vreme rece, ai nevoie de ceva gustos, care sa iti incalzeasca tot corpul din interior.
3 smoothie-uri cu arome de toamna
Chiar daca preparatele fresh sunt inlocuite de mancare gatita, nu inseamna ca nutrientii se pierd in totalitate. Ti-am pregatit cateva retete de toamna hranitoare, sanatoase, care te vor rasfata zi de zi!
3 retete de toamna pe care sa le incerci acasa
1. Supa crema de dovleac, cu turmeric si morcovi
Nimic nu se compara cu o supa crema fierbinte si aromata intr-o dupa-amiza ploioasa de toamna. Cu siguranta deja iti imaginezi bolul cald si mirosurile minunate ale mirodeniilor.
Pentru aceasta supa, vei avea nevoie de:
- 1 kg dovleac, curatat si taiat in cuburi;
- 2 linguri de ulei;
- O ceapa alba, tocata;
- 2 catei de usturoi, zdrobiti;
- 2 morcovi medii, curatati si taiati cubulete;
- 1 lingurita de turmeric;
- Sare si piper.
Caleste ceapa si morcovii intr-o oala, in cele doua linguri de ulei, timp de cinci minute. Apoi, adauga usturoiul si turmericul. Mai lasa amestecul la calit cateva secunde, maximum un minut.
Cum putem introduce turmericul in alimentatia noastra in 3 retete simple
Pune in oala dovleacul si doi litri de apa. Lasa totul sa fiarba, pana cand dovleacul capata o consistenta moale. Il poti verifica intepandu-l cu o furculita.
Lasa supa sa se raceasca partial, apoi foloseste un blender vertical pentru a o transforma in crema. Ajusteaza consistenta adaugand apa calduta si amestecand.
Serveste supa fierbinte, cu seminte de dovleac coapte, presarate deasupra.
2. Paste cu fasole in stil italian
Acest fel de mancare este un clasic italienesc si iti va incalzi atat stomacul, cat si sufletul. Se prepara intr-un singur vas, ceea ce il face perfect pentru o zi relaxanta de toamna, in care nu vrei sa petreci prea mult timp in bucatarie. Pasta e fagioli este aromata, satioasa si foarte sanatoasa!
Ingredientele pentru doua portii:
- Jumatate de ceapa alba, curatata si tocata;
- 2 tulpini de telina apio;
- 2 morcovi, curatati si tocati sau taiati felii subtiri;
- 2 catei de usturoi, zdrobiti;
- 1 conserva cu rosii taiate cuburi;
- 1 conserva cu fasole rosie;
- 150g paste (macaroni, penne sau alt sortiment de paste scurte);
- Mix de condimente italiene (oregano, busuioc, rozmarin);
- Sare si piper.
Pune ceapa, telina apio si morcovii intr-o oala si caleste-le la foc mic, intr-un strop de ulei. Adauga usturoiul, apoi rosiile din conserva si condimentele. Lasa aromele sa se intrepatrunda, timp de 5-10 minute, amestecand din cand in cand.
Cele mai bune retete de toamna cu prune parfumate
Adauga fasolea rosie, apoi acopera totul cu apa si lasa amestecul sa fiarba. Apoi adauga pastele si mai lasa mancarea pe foc pana acestea sunt gatite al dente. Gusta preparatul si adauga sare sau piper dupa gust.
Pune pastele cu fasole intr-un bol si rade parmezan proaspat deasupra. Pofta buna!
3. Porridge de ovaz cu dovleac si nuci
Daca adori terciul de ovaz si l-ai gatit deja in zeci de combinatii, este timpul sa imbratisezi varianta de toamna a acestui mic dejun delicios si satios. Porridge-ul cu dovleac si nuci este un rasfat matinal extraordinar, gata in doar zece minute.
Pentru o portie de porridge, vei avea nevoie de:
- 5 linguri fulgi de ovaz;
- 2 linguri piure de dovleac;
- 250 ml lapte de migdale;
- 1 lingurita mix de condimente pentru placinta (scortisoara, anason, nucsoara);
- 1 lingura de miere sau sirop de artar;
- Cateva nuci romanesti sau nuci pecan;
- Un varf de cutit de sare.
Modul de preparare este extrem de simplu. Nu trebuie decat sa pui toate ingredientele intr-o oala cu fund dublu, la foc mic. Lasa totul sa fiarba, pana cand ovazul se inmoaie, lichidul scade, iar totul se transforma intr-un terci aromat, al carui miros umple toata bucataria.
Intre timp, pune nucile intr-o tigaie si lasa-le sa devina usor crocante. Cand porridge-ul este gata, pune-l intr-un castron, adauga nucile peste el si, daca vrei, mai adauga putin sirop de artar si lapte de migdale.
Foto: Instagram/@samanthahadadi