3 sosuri de toamna care te vor incuraja sa mananci mai multe legume

1
De Irina Constantin
30 sept. 2021

Odata ce vara se termina, s-ar putea sa simti mai putin nevoia de a consuma fructe si legume.

De obicei, pe timp de toamna si de iarna, corpul cere mai multe alimente satioase, precum leguminoasele, carnea si carbohidratii complecsi. Drept urmare, te vei surprinde consumand mai putine fructe si legume.

Cu toate acestea, exista mici trucuri care te vor ajuta sa ai in continuare o alimentatie echilibrata, in care alimentele fresh sa se regaseasca din plin. Nu numai ca vei manca mai multe legume, dar vei adora aromele din fiecare farfurie!

Iata 3 retete de sosuri de toamna, numai bune pentru a fi consumate cu legume de sezon!

1. Sos curry cu turmeric si garam masala

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Shikha | Vegan Recipes (@veggiecurean)

Acest sos cremos si dens, plin de gusturi intense, te va ajuta sa integrezi mai multe legume in alimentatia ta de toamna.

Vei avea nevoie de urmatoarele ingrediente:
  • o conserva de lapte de cocos (partea cremoasa de deasupra)
  • 3-4 linguri de smantana pentru gatit
  • o lingurita de curry
  • 1/2 lingurita garam masala
  • 1/2 lingurita de turmeric
  • sare si piper rosu

Pune o tigaie pe foc mediu si adauga laptele de cocos. Lasa-l sa devina lichid, apoi adauga condimentele si amesteca bine. Adauga si smantana, amesteca din nou, gusta si potriveste gustul cu sare si piper.

Poti adauga in sos legume proaspete de sezon, precum morcovul si dovleacul, dar si ardei gras, ceapa si usturoi. Daca doresti un meniu complet, nu ezita sa incluzi si naut sau linte.

2. Sos alb cu mix all spice

Cand ai pofta de ceva delicios, cu branzeturi din plin, dar totusi vrei sa adaugi si nutrienti esentiali, gateste acest sos.

Vei avea nevoie de urmatoarele ingrediente:
  • o cutie de smantana pentru gatit (poti folosi si crema pe baza de ovaz, cocos sau migdale)
  • 2-3 lingurite de mix all spice (scortisoara, nucsoara, cardamom, anason, ghimbir, cuisoare)
  • o mana de parmezan (optional)
  • sare si piper alb

Lasa smantana de gatit la incalzit, intr-o craticioara sau intr-o tigaie adanca. Cand se apropie de fierbere, adauga condimentele si, daca doresti, parmezan. Poti inlocui parmezanul cu drojdie inactiva, daca vrei sa eviti branzeturile. Potriveste gustul din sare si piper.

Poti servi acest sos cu ciuperci de mai multe feluri (Champignon, hribi, galbiori etc.), usturoi, ceapa si chiar pui, daca nu esti vegetariana.

3. Sos rosu cu ierburi aromate si fulgi de chili

Acest sos se potriveste perfect pe vreme rece, fiind usor picant si plin de arome delicioase, care completeaza orice leguma.

Vei avea nevoie de urmatoarele ingrediente:
  • o cana de sos de rosii sau passata de tomate
  • 1/2 lingurita busuioc
  • 1/2 lingurita oregano
  • 1/2 lingurita cimbru
  • 1/4 lingurita fulgi de chili (sau mai mult, daca doresti un sos mai picant)
  • sare si piper negru

Pune sosul de rosii intr-o tigaie incalzita. Daca vrei, poti incepe prin a cali putin usturoi si fulgii de chili intr-o lingura de ulei de masline, inainte sa adaugi sosul de rosii. Adauga ierburile, piperul si sare, amesteca si lasa totul la fiert cateva minute, pentru ca toate aromele sa se elibereze.

Vei obtine un sos super versatil, care poate fi consumat atat cu paste si legume, cat si doar cu un mix de ardei multicolor, ceapa si usturoi, morcovi, cartofi si alte legume preferate.

Foto: Pexels.com