5 retete de salate sanatoase si hranitoare, care chiar tin de foame

1
De Georgiana Dorobantu
17 ian. 2023

Din pacate, multe persoane asociaza salatele cu dietele stricte si chinuitoare. De asemenea, exista conceptia ca nu te saturi cu adevarat daca mananci o salata si ca iti va fi foame toata ziua.

Adevarul este cu totul altul. Salatele reprezinta solutia ideala de a include cat mai multe ingrediente sanatoase, hranitoare si cat mai putin procesate in alimentatia ta zilnica. O salata poate fi un cocktail de vitamine, minerale, grasimi sanatoase si proteine satioase, daca alegi ingredientele potivite.

Iata cinci salate delicioase pe care sa le incerci:

Salata Caesar cu naut crocant

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Alfia Muzio (@vestal_life)

Ingrediente pentru naut crocant

o cutie de naut fiert, clatit si bine scurs
ulei de masline extravirgin
1/2 lingurita cu boia afumata
1/2 lingurita cu sare

Salata cu morcovi, naut si feta, pentru o masa fresh dupa sarbatori

Ingrediente pentru dressing

2 linguri cu maioneza
zeama de la o jumatate de lamaie
1 lingura cu parmezan ras fin
2 lingurite cu mustar Dijon
1 catel de usturoi
1/2 lingurita cu sos Worcestershire

Ingrediente pentru salata

1 cana cu crutoane
1 salata romana, tocata sau rupta
1/2 capatana de cicoare rosie, tocata
parmezan ras pentru servire

Mod de preparare:

Pentru a pregati nautul crocant, incinge cuptorul la 220 de grade. Pe o tava intinsa, acoperita cu foaie de copt, pune nautul si asezoneaza cu uleiul de masline, boia afumata si sare. Coace pana cand boabele de naut sunt rumenite si crocante, timp de aproximativ 15-20 de minute.

Dieta nutritariana te ajuta sa iti intaresti imunitatea: Cum prepari salata cea mai bogata in nutrienti

Pentru dressing, amesteca intr-un bol mic maioneza, zeama de lamaie, parmezanul, mustarul, usturoiul si sosul Worcestershire. Gusta si asezoneaza dupa gust. Daca dressingul ti se pare prea gros, adauga o lingura cu apa si amesteca bine.

Intr-un bol mare, adauga cateva linguri de dressing. Adauga frunzele de salata si cicoare si amesteca pentru a distribui dressingul. Adauga boabele de naut, crutoanele si presara parmezan ras inainte de a servi.

Salata cu fasole alba marinata si rosii

Ingrediente

2 cutii de fasole alba, clatita si scursa
2 linguri cu ulei de masline
4 catei de usturoi, taiati felii
coaja de la o lamaie, rasa fin
2 linguri cu oregano uscat si maruntit
1 kg rosii cherry

Mod de preparare:

Intr-o tigaie, pune uleiul de masline si usturoiul si lasa la foc mediu timp de cinci minute, pana cand usturoiul incepe sa devina auriu si sa elibereze aroma.

Intr-un bol mare, pune boabele scurse de fasole, toarna uleiul de masline fierbinte, aromat cu usturoi si amesteca. Adauga zeama de lamaie, oregano si sare dupa gust. Lasa amestecul timp de o ora la temperatura camerei.

Salata greceasca cu pui si ardei murati

Cu o jumatate de ora inainte de a servi, taie rosiile cherry in jumatati si presara sare dupa gust. Acest lucru ajuta la intensificarea aromei rosiilor, deci nu ar trebui sa sari peste acest pas.
Scoate rosiile din bol si pune-le peste boabele de fasole, fara sa adaugi si zeama pe care si-au lasat-o. Amesteca si asezoneaza dupa gust.

Salata guacamole cu quinoa

Ingrediente:

1 cana cu quinoa
2 avocado, taiati in jumatati
1/2 ceapa alba sau rosie, tocata marunt
2 linguri cu zeama de lamaie
sare dupa gust
1 cutie cu fasole neagra, clatita si bine scursa
ulei de masline extravirgin
salata romana, usturoi pisat, sos iute, fulgi de ardei iute, felii de lime, pentru servit

Mod de preparare:

Gateste quinoa potrivit indicatiilor de pe ambalaj si las-o la racit la temperatura camerei.
Curata avocado si piseaza-l grosier cu furculita, lasand si bucati mai mari. Amesteca-l cu ceapa, zeama de lamaie si sarea.
Amesteca cu grija boabele de fasole, rosiile si quinoa. Asezoneaza cu sare si piper dupa gust si stropeste cu putin ulei de masline.
Serveste pe pat din frunze de salata romana, impreuna cu feliile de lime, iar deasupra adauga usturoiul, fulgii de ardei iute si stropeste cu sos iute, dupa gust.

Salata cu varza de Bruxelles rasa, fenicul si mandarine

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Kathy Kordalis (@kordalisk)

Ingrediente pentru vinegreta

80 ml ulei de masline extravirgin
60 ml zeama de lamaie
1 lingurita de mustar Dijon
1/2 lingurita cu miere
un catel de usturoi pisat
sare dupa gust
piper prospat macinat

Ingrediente pentru salata

450 g varza de Bruxelles, fara cotor, data prin razatoare
6 mandarine, curatate si desfacute in felii individuale
2 cepe verzi, tocate marunt
60 g migdale taiate
1 bulb de fenicul, tocat marunt
20 g de branza pecorino

Mod de preparare:

Pentru dressing, amesteca intr-un bol uleiul, zeama de lamaie, mustarul, mierea, usturoiul, sarea si piperul pana cand obtii un amestec omogen.

Intr-un bol mare, amesteca varza de Bruxelles data prin razatoare, feliile de manderina, ceapa verde, migdalele feliate, feniculul si branza pecorino. Stropeste cu vinegreta de lamaie si amesteca.

Salata de porumb si rosii cu feta si lime

Ingrediente:

o conserva de porumb, clatit si scurs bine
1/2 cana cu rosii cherry taiate jumatati
100 grame de branza feta, taiata cubulete
zeama de la un lime
ulei de masline extravirgin
sare si piper dupa gust

Mod de preparare:

Intr-o tigaie, incalzeste cateva linguri cu ulei de masline la foc mediu. Adauga porumbul si asezoneaza cu sare si piper. Lasa pe foc timp de aproximativ cinci minute, amestecand din cand in cand. Adauga rosiile si gateste-le timp de cinci minute, pana cand incep sa lase zeama.

Ia tigaia de pe foc si adauga branza feta. Gusta si asezoneaza cu sare si piper daca este necesar. Adauga frunzele de coriandru si zeama de lime, apoi transfera intr-un bol pentru servit. Poate fi consumata calda sau la temperatura camerei.

Foto: pexels.com