5 retete de supe reci, perfecte pentru vara. Sunt delicioase, racoritoare si pline de vitamine!

1
De Georgiana Dorobantu
12 iun. 2024

Cand temperaturile ating praguri record, este dificil sa-ti dai seama ce ai vrea sa mananci. Parca nimic nu ti se pare apetisant.

Aici intervin supele reci, delicioase, aromate si bogate in nutrienti! Inlocuiesc cu succes o masa consistenta, sunt usoare, nu au multe calorii si, cel mai important, sunt racoritoare. Iata cinci retete pe care sa le incerci:

Supa rece de dovlecei cu iaurt si crutoane

 

Vezi această postare pe Instagram

 

O postare distribuită de Maja Zver & Jernej Zver (@jernejkitchen)

Aceasta supa rece de dovlecei este perfecta pentru vara. Dovleceii sunt in plin sezon, au un pret accesibil si sunt plini de vitamine si minerale, exact ce ai nevoie in zilele caniculare!

5 gustari vegetariene cu efect antiinflamator

Ingrediente:

Pentru supa

– 400g de dovlecei, taiati bucati mari
– 3 linguri de ulei de masline
– 1 castravete mare, taiat grosier
– 2 catei de usturoi, taiati grosier
– 1 ceapa, taiata grosier
– 20g de marar proaspat, plus extra marar tocat pentru decor
– 10g de menta proaspata, frunzele culese de pe crengute
– sucul de la 1 lamaie
– 150g de iaurt grecesc
– sare de mare si piper negru

Pentru crutoane (optional)
– 1 lingura de ulei de masline
– 100g de paine veche de o zi, paine cu maia, chabatta sau paine alba, rupta in bucati de 2cm
– sare de mare

Mod de preparare
Preincalzeste cuptorul la 200C (180C cu ventilator). Asaza dovleceii intr-o tava de copt, stropeste-i cu o lingura de ulei de masline si asezoneaza cu sare. Coace timp de 20 de minute, apoi lasa-i sa se raceasca.

Pune dovleceii raciti, castravetele, usturoiul, ceapa, mararul, menta, sucul de lamaie si restul de ulei de masline intr-un robot de bucatarie sau blender si mixeaza pana obtii o consistenta foarte fina. Adauga iaurtul si continua sa mixezi pana cand compozitia este bine fina si omogena. Transfera intr-un castron mare si amesteca cu 200ml de apa rece. Asezoneaza cu sare si piper.

4 salate de luat la birou care iti asigura necesarul de proteine pentru pranz

Pentru a prepara crutoanele, incalzeste uleiul intr-o tigaie. Adauga painea si prajeste timp de 3-4 minute pana devine aurie. Adauga un praf de sare.

Serveste supa in boluri si adauga crutoanele. Presara marar tocat si stropeste cu ulei de masline.

Supa rece de rosii coapte cu pesto

 

Vezi această postare pe Instagram

 

O postare distribuită de Blogdecuina (@dolorssmateu)

Rosiile isi pastreaza mult mai bine aroma daca sunt coapte, nu fierte. Le poti folosi pentru a obtine o supa delicioasa, ideala pentru vara.

Ingrediente:
– 1kg de rosii bine coapte, spalate si taiate in jumatati
– 3 linguri de ulei de masline
– 3 catei de usturoi intregi, necuratati
– Sare si piper negru proaspat macinat
– 2 lingurite de zahar brun
– 150ml de supa de pui sau legume, sau apa (optional)

Pentru pesto:
– un pumn mare de frunze de busuioc proaspat
– 1 catel de usturoi
– 1 lingura de muguri de pin
– 2 linguri de ulei de masline

Mod de preparare:

Preincalzeste cuptorul la 180°C.
Asaza rosiile taiate pe jumatate cu partea taiata in sus intr-o tava de copt si adauga cateii de usturoi intregi.
Asezoneaza cu sare si piper, presara zaharul brun si stropeste cu ulei de masline. Lasa rosiile in cuptor timp de aproximativ 45 de minute, pana cand sunt usor rumenite si incepe sa se scurga sucul din ele.

Cand sunt gata, scoate tava din cuptor si lasa rosiile sa se raceasca putin. Scoate cateii de usturoi copti si stoarce miezul din cojile rumenite pe o farfurie. Pune o sita deasupra unui bol si freaca rosiile prin sita pentru a extrage sucul si pulpa. Freaca si pulpa de usturoi copt prin sita, impreuna cu zeama ramasa in tava.

Gusta amestecul si condimenteaza dupa gust. Daca este necesar, poti subtia supa cu putina supa de pui sau legume, sau cu apa, pentru a obtine consistenta dorita.
Pune bolul cu supa in frigider si lasa-l sa se raceasca timp de cel putin patru ore. Pentru a accelera procesul de racire, poti pune bolul intr-un alt bol mai mare cu gheata si apa si sa amesteci din cand in cand.

Cele mai rapide si delicioase retete la airfryer pe care le-am incercat pana acum

In timp ce supa se raceste, pregateste pesto-ul. Zdrobeste intr-un mojar frunzele de busuioc, catelul de usturoi si mugurii de pin pana obtii o pasta fina. Amesteca pasta cu uleiul de masline. Acest pesto ar trebui sa fie destul de fluid. Cand servesti, toarna supa in boluri racite si stropeste fiecare bol cu pesto-ul pregatit.

Supa rece de mazare cu bacon si menta

Inceputul verii este sezonul in care gasesti mazare proaspata, asta daca ai energia si rabdarea sa spargi teaca cu teaca pentru a obtine boabele dulci de mazare. Daca preferi varianta usoara, poti folosi mazare congelata.

Ingrediente:
– 700g de mazare proaspata sau congelata
– 1 lingura de ulei de masline
– 6 cepe verzi mari, spalate si feliate
– 2 catei de usturoi, curatati si tocati
– 1 felie de bacon, tocata
– 500ml de supa de legume
– 1 salata verde, spalata si tocata
– Un pumn mare de menta proaspata, tocata
– Sare
– Piper proaspat macinat

Pentru servire:
– 4 linguri de smantana
– Crengute de menta proaspata

Mod de preparare:
Incinge uleiul intr-o oala mare. Adauga ceapa verde, usturoiul si baconul si gateste-le la foc mic timp de 5-7 minute, pana cand ceapa verde devine moale, dar nu maronie.

Toarna supa de legume in oala si las-o sa fiarba pana da in clocot. Adauga mazarea si adu din nou la fierbere, apoi da focul mai mic pentru a lasa supa sa fiarba incet. Adauga salata verde si menta. Mai lasa la fiert timp de 2-3 minute sau pana cand mazarea este moale.

Mixeaza supa cu un blender de mana sau intr-un blender obisnuit pana cand obtii o consistenta fina. Asezoneaza dupa gust cu sare si piper alb. Daca folosesti un blender obisnuit, nu umple prea mult recipientul si lasa supa sa se raceasca putin inainte de a o mixa. Toarna supa intr-un bol mare si las-o sa se raceasca. Acopera bolul si pune-l la frigider pentru patru ore sau peste noapte.

Pentru a servi, pune supa in boluri racite. Adauga cate o lingura de smantana in fiecare bol si decoreaza cu o crenguta de menta inainte de servire.

Gazpacho de castraveti

Foto: Instagram/palmrosetable

Aceasta reteta fresh de gazpacho este inspirata de ajo blanco, o supa rece cu migdale si usturoi din sudul spaniei, potrivit BBC Good Food. Este un fel de mancare perfect pentru o zi fierbinte de vara.

Ingrediente:
– 1 castravete Fabio, curatat si taiat in bucati mari
– 150g de paine alba fara coaja, rupta in bucati mici
– 50g de migdale decojite
– 1 catel de usturoi, curatat
– 20g de busuioc proaspat
– 2 linguri de ulei de masline extravirgin
– 2 linguri de otet balsamic
– Sare si piper negru proaspat macinat

Pentru servire:
– Struguri verzi fara samburi, tocati
– Fulgi de migdale, prajiti
– Frunze de busuioc proaspat, tocate fin

Mod de preparare:
Pune toate ingredientele (cu exceptia celor pentru servire) intr-un blender. Adauga 500ml de apa rece, adauga sare si piper, apoi mixeaza totul pana obtii o consistenta fina.

Transfera supa intr-un bol mare, acopera si las-o la frigider pentru cel putin doua ore sau peste noapte. Acest pas este esential pentru a permite aromelor sa se amestece si sa se intensifice.
Inainte de a servi, gusta supa si mai adauga sare si piper daca este necesar.

Serveste supa in boluri si decoreaza cu struguri tocati, fulgi de migdale prajiti sau frunze de busuioc tocate fin.

Supa rece de morcovi cu ghimbir si lime

Plini de betacaroten, antioxidantul care le ofera culoarea portocalie, morcovii sunt o baza excelenta pentru o supa rece cremoasa. Poti adauga orice alte condimente care iti plac, daca ghimbirul nu este pe gustul tau.

Ingrediente:
– 10g unt nesarat
– 2 lingurite de ulei de masline
– 1 ceapa mica, tocata fin
– o bucata de 4cm de ghimbir, curatata si rasa
– 6 morcovi mari (aproximativ 600g), taiati pe lungime si apoi in bucati de 1cm
– 750ml de supa de pui
– 750ml de apa
– 60ml de suc de lime
– Crengute de coriandru si felii de lime, pentru servire

Mod de preparare:

Topeste untul impreuna cu uleiul de masline intr-o cratita mare, la foc mediu. Adauga ceapa, ghimbirul si morcovii si gateste-le, amestecand continuu, timp de 10 minute, pana cand legumele devin moi.

Toarna supa de pui si apa in cratita. Adu supa la punctul de fierbere la foc mare, apoi redu focul la mediu si lasa sa fiarba incet timp de 10 minute sau pana cand morcovii se inmoaie. Lasa supa sa se raceasca putin.

Mixeaza supa in blender, in mai multe transe, pana obtii o consistenta fina si omogena. Transfera supa intr-un bol mare si pune-o la frigider pana se raceste complet.

Pentru a servi, amesteca sucul de lime in supa racita si presara piper negru proaspat macinat. Decoreaza cu crengute de coriandru si serveste supa cu felii de lime.
Daca preferi o supa mai consistenta, poti adauga mai putin apa sau poti lasa supa sa fiarba mai mult timp pentru a se ingrosa.

Foto: depositphotos.com