Sa nu mai vorbim de dulciuri, care sunt adevarate bombe calorice, pline de zahar rafinat. Dar daca iti doresti sa mananci un desert delicios, care nu contine zahar adaugat, exista totusi variante. Cea mai buna optiune este sa le prepari singura pentru ca numai asa vei putea controla exact cantitatea de zaharuri.
E important de stiut ca desi nu contin zahar adaugat, unele dintre aceste deserturi contin zaharuri naturale, care provin din surse precum fructe (banane, curmale), sirop de artar sau agave. In cazul in care ai diabet, este important de retinut ca si acestea pot sa creasca glicemia. Daca vrei sa reduci cat mai mult indicele glicemic, alege deserturile indulcite cu indulcitori naturali precum stevia.
Iata 6 deserturi fara zahar pe care sa le prepari atunci cand ai pofta de ceva bun, dar in acelasi timp sanatos:
Fursecuri cu ciocolata si avocado
Avocado este o alternativa excelenta pentru unt sau ulei si confera fursecurilor o textura moale si cremoasa. De asemenea, are beneficii nutritionale care nu pot fi trecute cu vederea: este bogat in grasimi mononesaturate care pot ajuta la scaderea colesterolului si ofera nutrienti precum potasiu, vitamina K, vitamina E, fibre si magneziu.
Ingrediente:
1 avocado copt, bine pasat
100 g zahar de cocos
1 ou
½ lingurita extract de vanilie
50 g pudra de cacao
40 g faina
½ lingurita bicarbonat de sodiu
60 g ciocolata neagra (70%), tocata grosier
Mod de preparare:
Preincalzeste cuptorul la 150 de grade Celsius si tapeteaza o tava mare cu hartie de copt.
Intr-un bol, amesteca avocado pasat, zaharul de cocos, oul si extractul de vanilie.
Intr-un alt bol, combina pudra de cacao, faina si bicarbonatul de sodiu.
Amesteca ingredientele uscate cu cele umede pana cand se omogenizeaza, apoi adauga bucatile de ciocolata.
Cu o lingura sau o cupa pentru inghetata, formeaza fursecuri pe tava pregatita, aplatizand usor partea de sus. Optional, adauga cateva bucati de ciocolata deasupra.
Coace timp de 8-10 minute, pana cand partea de sus este ferma (nu coace excesiv). Lasa fursecurile sa se raceasca pe tava cateva minute, apoi transfera-le pe un gratar pentru a se raci complet.
Negresa fara zahar cu ciocolata
Reteta de negresa, prajitura clasica cu multa cacaua pe care cei mai multi dintre noi o iubesc inca din copilarie, poate fi adaptata astfel incat sa devina mai sanatoasa, fara zahar adaugat. Iata cum sa o prepari:
Ingrediente:
200 g ciocolata fara zahar pentru menaj (sau cu 70% cacao)
1 lingura pudra de cacao
½ lingurita bicarbonat de sodiu
200 g curmale fara samburi (aproximativ 10 curmale)
3 oua mari
60 ml ulei de cocos
1 lingurita extract de vanilie
Mod de preparare:
Preincalzeste cuptorul la 180 de grade Celsius.
Intr-un blender, amesteca ciocolata, pudra de cacao si bicarbonatul de sodiu pana obtii o textura asemanatoare nisipului grunjos.
Adauga curmalele fara samburi, ouale, uleiul de cocos si extractul de vanilie. Mixeaza pana se omogenizeaza.
Transfera compozitia intr-o tava de 20 x 20 cm tapetata cu hartie de copt.
Coace timp de 25 de minute sau pana cand este coapta in interior (o scobitoare introdusa in mijloc iese curata).
Lasa prajitura sa se raceasca inainte de servire.
Cheesecake vegan cu cocos
Avantajul cheesecake-ului este ca poate fi preparat foarte usor, de multe ori fara coacere. De asemenea, poate deveni un desert foarte sanatos, mai ales atunci cand inlocuiesti faina de grau cu faina din nuci, precum migdale sau caju, si cand faci o umplutura care nu contine lactate.
Ingrediente pentru blat
75 g nuci caju
2 linguri ulei de cocos, topit
60 g fulgi de cocos
75 g migdale
1 praf de sare
7 curmale medjool fara samburi
coaja de la 1 lamaie organica
Ingrediente pentru umplutura:
300 g nuci caju (inmuiate)
sucul si coaja de la 2 lamai organice
60 ml lapte de cocos integral
150 ml sirop de artar sau agave
1 praf de sare
120 ml ulei de cocos, topit
Mod de preparare
Pentru nucile caju inmuiate, pune 300 g de caju intr-un bol, acopera-le cu apa filtrata si lasa-le la inmuiat peste noapte sau cel putin 4 ore. Scurge apa si clateste bine.
Tapeteaza o tava de 20 x 25 cm sau o forma rotunda de 23 cm cu hartie de copt.
Prepararea blatului
Topeste uleiul de cocos. Intr-un robot de bucatarie, amesteca fulgii de cocos, nucile caju (neinmuiate), migdalele si sarea pana obtii o textura grunjoasa. Adauga curmalele si mixeaza pana la omogenizare. Adauga uleiul de cocos topit si coaja de lamaie si mai proceseaza cateva secunde.
Preseaza amestecul in tava si pune-l la frigider sa se intareasca.
Prepararea umpluturii
Pune nucile caju inmuiate, sucul si coaja de lamaie, laptele de cocos, siropul de artar si sarea intr-un robot de bucatarie. Mixeaza pana devine o crema fina. Adauga uleiul de cocos topit in timp ce blenduiesti pentru a obtine o textura perfect omogena.
Toarna umplutura peste blatul pregatit, niveleaza cu o spatula si pune la congelator pentru minimum 1 ora.
Scoate din congelator cu 20 de minute inainte de servire, transfera pe un tocator si taie in felii.
Fursecuri vegane cu banane si ovaz
Fulgii de ovaz reprezinta o alternativa mult mai sanatoasa pentru faina alba pentru ca ofera toate beneficiile oferite de cerealele integrale – contin vitamine, minerale si fibre esentiale pentru o digestie sanatoasa. Iata cum sa prepari fursecuri vegane cu banane si ovaz
Ingrediente:
225 g fulgi de ovaz fini
2 banane coapte, zdrobite
125 g unt de arahide natural
1 lingura sirop de artar sau sirop de agave
1 lingura ulei de cocos
40 g seminte de dovleac
40 g merisoare uscate
Mod de preparare:
Preincalzeste cuptorul la 180 de grade Celsius si tapeteaza o tava cu hartie de copt.
Intr-un bol, amesteca fulgii de ovaz cu bananele zdrobite, untul de arahide, uleiul de cocos si siropul de artar (sau agave).
Adauga merisoarele uscate si semintele de dovleac, apoi amesteca bine compozitia.
Formeaza bile din compozitie si asaza-le pe tava pregatita, apoi aplatizeaza usor partea de sus a fiecarei bile.
Coace biscuitii timp de 15 minute sau pana cand devin fermi si usor rumeniti.
Biscuiti cu cocos din 3 ingrediente
Ai nevoie de doar trei ingrediente pentru a obtine acesti biscuti deliciosi si sanatosi.
Ingrediente:
200 g fulgi de cocos neindulciti
30 g fulgi de ovaz
2 banane coapte
Mod de preparare:
Preincalzeste cuptorul la 180 de grade Celsius.
Pune fulgii de cocos si fulgii de ovaz intr-un blender si proceseaza pana cand obtii o textura similara cu pesmetul.
Adauga bananele curatate si taiate felii si proceseaza pana devin o pasta.
Tapeteaza o tava cu hartie de copt. Cu ajutorul a doua linguri, formeaza biscuiti din compozitie pe tava.
Coace aproximativ 20 de minute Verifica atent spre sfarsitul coacerii.
Lasa biscuitii sa se raceasca pe un gratar.
Tarta cu dovleac fara zahar
Aceasta tarta cu dovleac fara zahar este o varianta sanatoasa si delicioasa de a transforma dovleacul, vedeta acestui sezon, intr-un desert rafinat. Este perfecta pentru o dieta saraca in carbohidrati, are o crusta fara gluten si o umplutura fara lactate.
Ingrediente:
Pentru aluat:
150 g faina de migdale sau migdale macinate
70 g nuca de cocos deshidratata (fara zahar)
1 ou la temperatura camerei
1 lingurita scortisoara
Pentru umplutura:
425 g piure de dovleac
160 ml smantana de cocos
3 oua la temperatura camerei
100 g indulcitor granulat
1 ¼ lingurita scortisoara
¼ lingurita nucsoara
¼ lingurita ghimbir macinat
⅛ lingurita cuisoare macinate
1 lingurita extract de vanilie
7 gustari sanatoase, care nu iti vor sabota dieta
Mod de preparare:
Preincalzeste cuptorul la 180 de grade Celsius. Tapeteaza o tava de 23 cm diametru cu hartie de copt si unge marginile cu ulei sau unt.
Prepararea aluatului
Amesteca ingredientele pentru aluat intr-un blender sau robot de bucatarie. Mixeaza pana cand aluatul capata o textura sfaramicioasa si uleiurile din nuca de cocos incep sa se elibereze. Preseaza aluatul in tava cu mainile, formand baza si marginile crustei.
Prepararea umpluturii:
Intr-un blender sau cu mixerul, amesteca piureul de dovleac, smantana de cocos, indulcitorul, vanilia si condimentele (scortisoara, nucsoara, ghimbir, cuisoare). Adauga ouale si mixeaza pana cand totul este bine omogenizat.
Toarna umplutura in tava pregatita cu aluat. Coace timp de 30 de minute la 180 de grade Celsius.
Scoate tarta din cuptor si acopera marginile crustei cu folie de aluminiu pentru a preveni arderea (taie folia intr-o forma circulara, ca un halou, si asaz-o usor peste margini).
Pune tarta inapoi in cuptor si continua coacerea inca 30 de minute.
Lasa tarta sa se raceasca la temperatura camerei. Serveste cu frisca de cocos sau frisca obisnuita.
Foto: depositphotos.com