Am cautat si am gasit cateva alternative sanatoase de alimente care nu contin gluten si care te pot ajuta in lupta cu kilogramele in plus. Desi intalnim destul de des produse de panificatie si paste fara gluten, nu trebuie sa uitam ca acestea sunt puternic procesate. Si, adesea, contin cantitati mari de carbohidrati simpli, adica zahar si calorii goale.
Beneficiile alimentelor fara gluten
Contin mai multi nutrienti
Spre deosebire de produsele “fara gluten” disponibile in magazine, legumele ofera o varietate larga de nutrienti si foarte putini carbohidrati si calorii. In felul acesta, dieta noastra va fi mult mai bogata in substante hranitoare iar aportul de micro-nutrienti va creste.
Indice glicemic scazut
Din pacate, cele mai multe produse fara gluten disponibile in magazine contin o cantitate mare de carbohidrati. Acestia sunt necesari pentru buna functionare a organismului, dar este de preferat sa provina din alimente sanatoase, bogate in nutrienti, asa cum sunt sfecla si dovleacul, ambele avand un indice glicemic redus, decat din zaharuri simple. In felul acesta nivelul glicemiei va ramane stabil, vei avea o stare de spirit mai buna, iar riscul de inflamatii la nivelul organismului se va diminua.
Contribuie la scaderea in greutate
Legumele dau consistenta oricarui fel de mancare si au un aport caloric redus. De exemplu, 100 de grame de broccoli contin doar 31 de calorii si 6 grame de carbohidrati, in timp ce o singura felie de paine fara gluten are in jur de 60-70 de calorii si 15 grame de carbohidrati. Astfel, o schimbare in favoarea alternativelor sanatoase, poate aduce cu sine si o scadere in greutate.
Si acum iata cele 10 alimente fara gluten care te ajuta la slabit:
Tortilla cu salata sau frunze de varza
Desi nu au gluten, cele mai multe tipuri de tortilla din magazine contin o cantitate insemnata de carbohidrati si sunt puternic procesate. Diversele tipuri de frunze de salata/varza/kale reprezinta o alternativa sanatoasa dar nu toate pot fi folosite pe post de tortilla sau lipie. Umplute cu un amestec delicios de legume si quinoa, inmuiate in sosuri de casa, aceste alternative pot sa fie la fel de gustoase. In plus, frunzele de salata/varza/kale contin doar 7 grame de carbohidrati la 100 de grame si au un continut bogat de vitamina K, A, C dar si multe alte minerale.
Orez din conopida
Este alternativa perfecta pentru a da volum oricarei retete, fara sa ii adauge carbohidrati. Poate fi gatita la fel ca orezul, alaturi de alte legume, sau poti prepara chiar si sushi rolls, inlocuind orezul lipicios, bogat in carbohidrati. Aceasta schimbare iti va reduce aportul de carbohidrati cu aproximativ 30 de grame.
Lasagna cu zucchini
Cu totii avem feluri de mancare pe care le iubim si pe care le-am savura oricand. Poti prepara o lasagna delicioasa daca tai zucchini in felii care sa imite foile de lasagna si, in felul acesta, vei evita sa consumi o cantitate insemnata de carbohidrati. Zucchini contin doar 4 grame de carbohidrati la 100 de grame, de 9 ori mai putin decat 50 de grame de paste.
Piure de conopida
Este inlocuitorul perfect pentru piureul de cartofi si contine de 6 ori mai putin carbohidrati decat cartofii, fiind la fel de delicios.
Ciupercile
Sunt alternativa sanatoasa atunci cand vrei sa mananci un burger fara o chifla plina de carbohidrati. Pot fi folosite cu succes pe post de chifla si, in plus, sunt o sursa excelenta de vitamina B si alte minerale si au un continut redus de carbohidrati si calorii.
Paste din zucchini
Un singur zucchini si un peeler spiralat iti sunt suficiente pentru a obtine un inlocuitor delicios pentru pastele clasice in doar 10 minute. “Pastele” din zucchini isi mentin forma si pot fi consumate crude, intr-o salata usoara “cu paste“ sau pot fi gatite impreuna cu sosul tau preferat de paste. In plus, vei consuma cu 30 de grame de carbohidrati mai putin fata de aceeasi cantitate de paste obisnuite.
Spaghetele din dovleac
Sunt cunoscute de multa vreme ca o alternativa sanatoasa pentru spaghetele din paste fainoase. Dar, la fel de bine, le poti folosi impreuna cu ouale ca sa obtii un brunch delicios.
Pesmet din fulgi de migdale
A durat o vreme pana ce a fost gasita acesta solutie ingenioasa de inlocuire a pesmetului traditional. Varianta obtinuta din fulgi de migdale este sanatoasa, satioasa, crocanta si contine grasimi sanatoase, vitamina E, proteine vegetale si doar 10 grame de carbohidrati la 60 de grame de pesmet.
Batoane de zucchini coapte
Cartofii prajiti sunt o garnitura aproape nelipsita de la orice fel de mancare. Inlocuindu-i cu batoane de zucchini coapte vei reduce aportul de calorii, carbohidrati dar si riscul dezvoltarii inflamatiilor. Preincalzeste cuptorul la 210 grade, taie zucchini si scoate-le semintele, taie-i in batoane potrivite ca marime si apoi unge-i cu putin ulei de masline si pesmet de migdale si gateste-i la cuptor timp de 15 minute.
Chipsuri si nachos de mere
Feliile de mar deshidratate pot fi transformate in chipsuri delicioase si cu un continut caloric mai mic. Poti face si nachos delicioase daca tai felii de mar pe orizontala si pui deasupra lor unt de migdale, fulgi de ciocolata neagra si chips de cocos. Feliile de mar contin de 4 ori mai putini carbohidrati comparativ cu aceeasi cantitate de chipsuri de cartofi.
Foto: Shutterstock.com