5 aperitive rapide si simple pe care le poti duce la orice masa festiva

1
De Irina Constantin
7 dec. 2021

Cand nu stii ce sa gatesti pentru masa festiva, o serie de aperitive gustoase te va salva, fara indoiala!

Este perioada in care toata lumea cauta retete de aperitive rapide si simple, care pot fi pregatite ori in avans, ori chiar inainte de masa, in doar cateva minute.

Si cum probabil te-ai plictisit de variantele clasice de gustari, cauti ceva mai special, cu care sa iti surprinzi invitatii sau cu care sa iti cuceresti gazdele, daca mergi in vizita si vrei sa contribui la pregatirea mesei.

Iata 5 aperitive rapide si simple, perfecte pentru masa de Craciun sau de Anul Nou!

1. Branza brie cu rodie, fistic si paine prajita

Deja suna bine, nu-i asa? Toti invitatii vor fi curiosi si isi vor dori sa guste, iar cei mai multi iti vor cere si reteta. Reteta care nu este deloc grea!

Nu trebuie decat sa iei o rotita de branza brie, sa o crestezi usor cu un cutit la suprafata, apoi sa o pui intr-o forma ramekin sau alt vas rezistent la cuptor, uns cu putin ulei de masline. Coace branza pana se topeste, apoi pune-o pe un platou si presar-o cu bobite de rodie si fistic tocat marunt.

In timp ce branza se coace, poti praji paine folosind un prajitor clasic sau poti baga felii taiate la fel de gros in cuptor, pe o hartie de copt. Stropeste fiecare felie cu ulei de masline, sare, piper si oregano.

2. Melcisori cu pesto si rosii uscate

Pentru iubitorii gastronomiei italienesti si nu numai exista acesti melcisori pufosi, fragezi, fierbinti si super aromati. Se fac din aluat foietaj, pesto si rosii uscate, ingrediente pe care le poti lua direct din magazine.

Bineinteles, daca iti place sa gatesti, poti prepara foietajul si pesto-ul chiar tu, insa pentru varianta rapida si simpla, cumpara toate produsele din supermarket.

Lasa aluatul foietaj pe blatul de lucru pentru a se dezgheta si pentru a ajunge la o temperatura optima. Cu alte cuvinte, este important sa il poti manevra fara sa se rupa. Intinde-l putin, apoi unge-l cu pesto si presara rosii uscate tocate pe toata suprafata. Apoi, ruleaza-l pe orizontala, pentru a obtine un rulou. Taie ruloul in felii egale, astfel obtinand melcisorii.

Intinde toti melcii pe o hartie de copt si baga totul in cuptor pentru 20-25 de minute sau pana cand melcisorii sunt frumos rumeniti. Pot fi serviti atat calzi, cat si reci, iar daca vrei sa adaugi un plus de savoare, poti adauga si parmezan deasupra atunci cand ii coci.

3. Ciuperci umplute cu unt si usturoi

Cand cauti un aperitiv fresh, cald si plin de arome, dar care sa fie gata repede si fara efort, acesta este castigatorul.

Curata ciuperci Champignon, apoi intinde-le in tava cuptorului, pe hartie de copt, si unge-le cu unt topit, in care ai pus cativa catei de usturoi tocati marunt, sare si piper. Lasa ciupercile sa se gateasca la temperatura medie, apoi pastreaza-le in cuptorul cald pana la servire.

4. Smochine umplute cu branza de capra si bacon

Pentru ceva sofisticat si fin, incearca aceste aperitive rapide si simple, dar care dau impresia ca au fost elaborate.

Foloseste smochine proaspete sau uscate si umple-le cu branza fina de capra si bacon rumenit in tigaie. Este o combinatie inedita, dar care functioneaza de minune!

Reteta de tort de biscuiti fara coacere servit la nunta Printului William cu Kate Middleton

5. Platou cu branzeturi, masline si dulceturi gourmet

In final, cand cauti aperitive rapide si simple, nimic nu poate fi mai potrivit decat un platou rece, pentru care nici macar nu este nevoie sa aprinzi aragazul.

Pentru a obtine, totusi, un rezultat impresionant, acorda atentie designului si produselor de baza pe care le folosesti. Include branzeturi fine, precum camembert, gorgonzola si brie, dar si dulceturi potrivite (iti recomandam gemul de merisoare!), miere, masline Kalamata si covrigei taralli cu ierburi aromatice.

Foto: Instagram/@familystylefood