Cartofii dulci au devenit repede populari si la noi in tara, si nu e de mirare, avand in vedere cat de bogati sunt in proteine si fibre. Eu, recunosc, am fost reticenta la inceput, iar culoarea nu imi dadea prea multa incredere. Eu preferam cartofii normali. Plus ca acestia erau dulci… cum sa mananci cartofi dulci, ma gandeam eu, la desert? Adica un desert din legume?
Toate astea pana cand i-am gustat. De atunci ii caut peste tot si mereu am in casa cel putin un cartof, mai mare, dulce.
Ii prefer pe cei la cuptor, cu rozmarin, insa sunt o multime de moduri in care poti prepara cartofii dulci: in piureuri, la abur, bine condimentati, iar lista poate continua. Mie imi plac cu parmezan!
Cand am vazut ca si bebelusii mananca cartofi dulci, m-am gandit ca trebuie sa fie ceva special la ei. Ceva care sa ii incadreze intr-o lista cu alimente sanatoase si extrem de benefice pentru organism. Si asa am aflat ca acesti cartofi de culoare portocalie sunt super alimente.
Care sunt beneficiile cartofilor dulci si de ce este bine sa ii consumi? Iata, conform Healthline.com, cateva dintre avantajele pe care cartofii dulci le aduc organismului tau.
Beneficiile cartofilor dulci: ce vitamine si minerale contin acestia?
Cartofii dulci contin o multime de vitamine, ideale pentru buna functionare a organismului: vitamina A (beta – carotenul din cartofii dulci, ajuns in organism, se transforma in vitamina A), vitamina C (efect antioxidant), potasiu (mentine echilibrul asupra sangelui), mangan (important pentru un metabolism echilibrat), vitamina B6 (contribuie la transformarea alimentelor in energie), vitamina B5 si vitamina E (ajuta organismul sa se protejeze impotriva stresului oxidativ).
Cartofii dulci te ajuta sa previi anumite deficiente de la nivelul organismului
Fiind bogat in beta – caroten (de aici si culoarea portocalie), cartoful dulce te ajuta sa previi deficienta de vitamina A de la nivelul organismului. Lipsa vitaminei A conduce in timp la afectiuni ale vederii si la slabirea sistemului imunitar.
Cartofii dulci si reducerea stresului oxidativ
Cartofii dulci au un contiut bogat de antioxidanti. Acestia joaca un rol important in reducerea strestului oxidativ si in prevenirea anumitor afectiuni ale organismului, cauzate de acesta. Cartofii dulci de culoare violet contin cea mai mare cantitate de antioxidanti, fiind de trei ori mai mare ca cea a afinelor.
Beneficiile carfoilor dulci: cat de bune sunt fibrele?
Un cartof dulce mediu contine 3.8g de fibre, acestea fiind atat solubile, cat si insolubile. Fibrele solubile ii confera organismului o stare de satietate, in timp ce fibrele insolubile pot reduce riscul de diabet.
Foto: Half Baked Harvest