Se zice ca denumirea de “chia” provine din limba mayasilor si inseamna “putere”. Cel mai probabil, au fost numite asa pentru ca s-au dovedit a fi o foarte buna sursa de energie si sanatate pentru organism. Si astazi le consumam din aceleasi motive, sunt foarte usor de integrat in majoritatea alimentelor, de la feluri principale, pana la deserturi si bauturi. Eu cel mai des le folosesc asa, in budinca. Voi cum le folositi?
Ingrediente:
Pentru budinca din seminte de chia:
6 linguri seminte de chia
500 ml lapte de migdale
1 lingura sirop de artar
Pentru gemul de fructe de padure:
4 cani mix de fructe de padure congelate
sucul de la 1/2 lime
1 lingurita sirop de artar
2 linguri seminte de chia
Budinca vegana de ciocolata cu nuca de cocos si boabe de cacao
Pentru decor:
granola, fructe proaspete (afine, capsune, zmeura), menta
Mod de preparare:
Punem toate ingredientele pentru budinca intr-un bol si le amestecam. Lasam semintele de chia la hidratat cel putin 30 de minute (eu pregatesc budinca de seara si o las la hidratat in frigider peste noapte).
Pentru gemul din fructele de padure incingem o tigaie, punem fructele congelate, sucul de la lime si siropul de artar. Cand fructele s-au inmuiat le zdrobim cu o furculita si adaugam cele 2 linguri de seminte de chia. Lasam gemul sa se ingroase la foc mic.
Budinca de chia cu lapte de cocos si fructe de padure
Turnam un strat din budinca de chia in pahare, boluri sau borcane, apoi un strat de gem de fructe de padure si decoram cu fructe proaspete si granola. Savuram budinca la micul dejun sau o putem lua cu noi la pachet, ca gustare la birou.
Foto: Marius Dragne
*Pentru mai multe retete delicioase ma gasiti pe blog si pe Youtube.