Astazi sau maine dimineata poti incerca o idee noua, la fel de sanatoasa si de hranitoare, dar putin mai speciala decat clasicul porridge. Este vorba despre o budinca de quinoa cu vanilie, plina de nutrienti, fibre si minerale esentiale.
Quinoa este o pseudo-cereala minunata, care merita sa fie inclusa in alimentatia ta, chiar si la prima masa a zilei. Ea iti ofera o cantitate semnificativa de proteine, un index glicemic scazut, fier si magneziu, precum si foarte multi antioxidanti.
Astfel, vei obtine un mic dejun usor, dar hranitor, dare iti va tine de foame cel putin pana la ora pranzului. Poti combina budinca de quinoa cu orice fructe, mai ales cu cele de sezon, pentru a profita din plin de arome proaspete si nutrienti esentiali.
Pui coreean dulce-acrisor, perfect pentru orice garnitura
Ingredientele de care ai nevoie pentru budinca de quinoa cu vanilie:
- 200 grame quinoa alba
- 500 ml lapte vegetal (de cocos, migdale, ovaz sau soia)
- O pastaie de vanilie
- O lingura de miere sau sirop de agave
- O lingura de seminte de chia
- Un praf de sare
Cum se pregateste budinca de quinoa cu vanilie?
Pentru inceput, pune laptele vegetal intr-o cratita si incalzeste-l la foc mic. Poti folosi orice lapte din nuci sau cereale, insa ti-l recomandam pe cel de cocos sau de migdale, pentru o aroma subtila si delicata.
Pana cand laptele se incalzeste, pune quinoa intr-o sita si clateste-o de cateva ori, cu apa rece. Las-o la scurs, apoi adaug-o in lapte, atunci cand acesta este fierbinte. Pune si praful de sare.
Taie pe lungime pastaia de vanilie, scotandu-i semintele si adaugandu-le si pe ele in cratita. Pune si pastaia in lapte, pentru ca aceasta isi va elibera aroma intensa. Lasa totul sa fiarba la foc mic timp de aproximativ 15 minute sau pana cand quinoa este gatita.
In continuare, pune in cratita si lingura de indulcitor, fie ca alegi sirop de artar, de agave, miere sau chiar zahar brun. Amesteca usor, pana cand se omogenizeaza. Scoate pastaia de vanilie din cratita, apoi opreste focul. Adauga semintele de chia si amesteca putin, pana cand acestea se incorporeaza.
Unge cu unt sau cu ulei de cocos o tava adanca pentru cuptor, apoi toarna compozitia in interior. Da totul la cuptor timp de 10-15 minute. Serveste budinca simpla sau cu fructe de sezon. Poti adauga si fulgi de cocos, migdale sau alte nuci preferate.
Foto: Instagram/@chencheninkitchen