Servita ca garnitura si uneori chiar ca un condiment care se adauga peste orice fel de mancare, Caponata este chintesenta gustului mediteranean. Ingredientele-cheie sunt, desigur, legumele proaspete, impreuna cu ulei de masline, usturoi, otet balsamic, masline si capere.
Vezi această postare pe Instagram
Aceasta versiune a Caponatei pe care o vei regasi mai jos provine din bucataria lui Ellen Ecker Ogden, care a cofondat catalogul The Cook’s Garden si a urmat scoala de gatit in Italia si Irlanda. Reteta este prezentata in noua ei carte, The New Heirloom Garden. „Este o mancare nutritiva, bogata in legume. Daca ai un recipient pe care il poti sigila, va rezista in frigider timp de 10 zile”, explica Ellen.
Reteta de Caponata cu vinete
Ingrediente:
-120 ml ulei de masline extravirgin
-2 cepe rosii, taiate cubulete
-o vanata de dimensiune medie, decojita si taiata in cuburi
-1 zucchini, taiat rondele subtiri
-1 bulb mare de fenicul, feliat
-2 tulpini de telina, feliate
-1 ardei capia mare, taiat cubulete
-3 catei de usturoi, zdrobiti
-1 lingurita de sare de mare
-1/2 lingurita de piper negru proaspat macinat
-100 ml otet balsamic
-o ceasca de masline negre, taiate grosier
-60 grame pasta de tomate
-2 linguri capere
-frunze de oregano proaspat, taiate fin
Shakshuka reinventata, cu orzo si parmezan, gata in 20 de minute!
Mod de preparare:
Preincalzeste cuptorul la 200 grade Celsius.
Unge o tigaie mare cu putin ulei de cocos fara aroma sau unt, apoi adauga ceapa, vinetele, dovleceii, feniculul, telina si ardeiul gras. Amesteca ½ ceasca de ulei si usturoiul, apoi toarna-le peste legume; presara sare si piper. Lasa la gatit in cuptor amestecand ocazional, pana cand legumele sunt fragede – aproximativ 25 – 30 de minute.
Bate otetul, maslinele, pasta de rosii, caperele si oregano intr-un castron mare pentru a dizolva pasta de rosii. Toarna amestecul peste legumele din tigaie si amesteca usor cu o lingura de lemn.
Lasa din nou la gatit, amestecand ocazional, pana cand toate legumele sunt fragede si s-au intrepatruns.
Scoate tigaia din cuptor si lasa legumele sa se raceasca la temperatura camerei. Gusta si condimenteaza cu sare si piper daca mai e nevoie. Amesteca bine inainte de a servi Caponata ca garnitura sau pe paine prajita, ca aperitiv.
Foto: Instagram/@Osolocal2u