Acest tort usor si delicios este perfect pentru o zi de duminica sau un picnic in familie, fara sa existe neaparat o ocazie speciala.
„Torturile pe baza de ulei, fara oua, sunt foarte usor de facut – fara crema de zahar si unt, fara sa bati ouale sau sa ai nevoie de mixer electric”, scrie autoarea Alexandra Daum in noua sa carte de retete vegetariene, citata de mindbodygreen.com. „Acest tort are o aroma placuta de lamaie si este simplu de asamblat, in ciuda aspectului sau glamour”, adauga ea.
In cazul acestei retete, ingredientele traditionale sunt inlocuite cu unele sanatoase. Faina din spelta inlocuieste faina alba, zaharul de cocos este un inlocuitor pentru zaharul alb rafinat, iar uleiul de masline inlocuieste ouale. Toate acestea combinate inseamna ca produsul final este unul vegan, fara zahar rafinat.
Iata cum se prepara tortul vegan cu crema de vanilie si lamaie:
Ingrediente pentru blat
2 cani si jumatate de faina de grau spelta
1/2 cana cu zahar de cocos
2 lingurite de praf de copt
1/2 lingurita cu bicarbonat de sodiu
1/2 lingurita cu sare
1 cana si un sfert de lapte vegetal
1/2 cana cu ulei de masline
coaja rasa de la doua lamai
zeama de la o lamaie
2 lingurite cu extract de vanilie
Mod de preparare pentru blat
Preincalzeste cuptorul la 175 de grade Celsius si unge cu ulei de cocos o tava pentru tort cu diametrul de 20 de cm, cu laturi detasabile.
Intr-un bol mare, amesteca faina, zaharul, praful de copt, bicarbonatul de sodiu si sarea.
Intr-un bol mai mic, amesteca laptele, uleiul, vanilia, coaja si zeama de lamaie.
Adauga ingredientele umede peste cele uscate si amesteca bine, pana cand sunt complet incorporate.
Toarna aluatul in tava pregatita, pune la cuptor si lasa timp de 50-55 de minute sau pana cand se rumeneste si scobitoarea infipta in centrul blatului iese curata.
Scoate din cuptor si lasa blatul la racit inainte de a-l scoate din tava. Trebuie sa fie complet rece inainte de a asambla tortul.
Frappe racoritor fara cafea: Acelasi gust delicios, cu ingrediente vindecatoare
Crema de cocos
Ingrediente:
1 cutie cu lapte de cocos integral
1 lingura cu miere
1/2 lingurita de extract de vanilie
Mod de preparare:
Lasa cutia de lapte de cocos la frigider timp de 24 de ore. Aduna laptele de cocos strans in partea de sus, lasand lichidul ramas in cutie.
Pune crema intr-un bol, adauga mierea si vanilia, apoi amesteca cu mixerul sau telul electric la viteza mare pana cand obtii o crema fina.
Crema de cocos trebuie folosita imediat, pentru ca se intareste rapid dupa ce este pusa la frigider.
Ingrediente pentru topping:
crema de cocos
2 linguri cu miere
coaja de la o lamaie
2 linguri cu zeama de lamaie
2 cani cu capsune
Pentru asamblarea tortului, taie blatul in doua straturi egale. Intinde jumatate din crema de cocos intre cele doua felii de blat, si foloseste restul de crema pentru exteriorul tortului.
Amesteca mierea, zeama si coaja de lamaie intr-un bol mic. Asaza pe tort capsunele, apoi stropeste cu amestecul de miere si lamaie. Serveste imediat.
Tortul ramas poate fi pastrat la frigider, acoperit, pana la trei zile, dar crema se va intari.
Foto: Instagram/@luemkluen.cafe