Fie ca bei cafea, smoothie-uri sau iti faci porridge in fiecare dimineata, un lapte vegetal natural, precum un lapte de ovaz facut in casa, este varianta ideala. Nu numai ca ai controlul asupra tuturor ingredientelor, dar te bucuri si de un gust exact asa cum iti place. Cremos, dens, mai dulce sau mai putin dulce, mai aromat sau neutru.
Nu este greu sa faci lapte de ovaz acasa si probabil ca deja iti imaginezi cum ar pute suna reteta: fulgi de ovaz si apa, puse impreuna in blender. Totusi, exista o varianta mult mai buna decat atat!
Lapte de ovaz facut in casa, cea mai buna reteta:
Vei avea nevoie de urmatoarele ingrediente:
- 90 g faina de ovaz (sau fulgi de ovaz maruntiti)
- 960 ml apa filtrata
- 2 curmale fara samburi
- 1 lingurita extract de vanilie
- 1/2 lingurita de sare de Himalaya
Mod de preparare:
Secretul pentru un lapte cremos si dens este folosirea fulgilor de ovaz sub forma de faina. Daca ai folosi fulgi integrali, acestia nu ar oferi aceeasi consistenta. Asadar, daca ai faina de ovaz, foloseste-o, iar daca nu ai, marunteste fulgii de ovaz intr-un blender sau intr-o rasnita, pana obtii o pulbere destul de fina.
Pune faina de ovaz in vasul blenderului, apoi adauga apa rece sau la temperatura camerei. Nu folosi apa calda sau fierbinte, caci aceasta va activa enzimele din ovaz si vei obtine un rezultat cu o consistenta gelatinoasa, neplacuta.
3 obiceiuri pentru sanatate hormonala de aplicat in prima ora a diminetii
Adauga in blender si curmalele fara samburi, pe care le-ai inmuiat in prealabil in putina apa fierbinte. Acest proces le ajuta sa se mixeze mai usor si sa contribuie la consistenta cremoasa dorita.
Pune in blender si extractul sau esenta de vanilie si sarea. Poti adauga treptat aceste doua ingrediente, astfel incat sa poti ajusta gustul dupa bunul plac.
Amesteca totul in blender, pulsand pana cand curmalele se maruntesc foarte bine, iar laptele capata o consistenta omogena. Nu amesteca prea mult, caci laptele va deveni usor gelatinos.
Pune laptele rezultat intr-o sticla cu capac si pastreaza-l in frigider.
Foto: depositphotos.com