Daca este vara, inseamna ca a venit momentul sa inveti noi retete cu caise. Aceste fructe parfumate sunt foarte versatile si pot fi incluse intr-o multime de combinatii proaspete, clasice sau suprinzatoare.
Desert fara foc: tarta cu mascarpone si caise uscate, un rasfat pe gustul oricui
In plus, caisele contin o cantitate mare de vitamina C, potasiu, fibre si niacina. Toate acestea sunt extrem de benefice pentru organism.
Mai mult, 100 de grame de caise contin doar 50 calorii, asa ca nu trebuie sa-ti faci mustrari de constiinta sau griji pentru greutatea ta.
Top 5 retete cu caise pe care trebuie sa le incerci cat mai curand
1. Pandispan clasic cu vanilie si caise
Daca vrei sa prepari o prajitura aromata, care iti va trezi amintiri din copilarie, pandispanul este ideea perfecta.
Bate doua oua si 50 de grame de zahar timp de 15 minute sau pana isi tripleaza volumul. Adauga cate caise doresti, semintele dintr-o pastaie de vanilie si 50 de grame de faina.
Baga prajitura la cuptor pana devine aurie si pufoasa. Asteapta pana se raceste complet si tai-o in patratele. Daca doresti, o poti pudra cu zahar vanilat.
2. Pavlova cu caise
Pavlova este una dintre cele mai apreciate si fine dulciuri. Vei adora aceasta varianta de vara, in care vedetele principale sunt caisele.
Prepara bezeaua dupa reteta clasica: bate albusurile de la doua oua cu un varf de sare si o lingura de zahar, pana se formeaza varfuri ferme, iar compozitia nu cade atunci cand intorci bolul.
Intr-o tava, pune hartie de copt si formeaza discuri egale de bezea. Lasa-le la cuptor timp de 12 minute, apoi lasa-le sa se raceasca in totalitate.
Blanseaza caisele, apoi decojeste-le si taie-le in bucatele. Pune-le intr-o tigaie antiaderenta cu putina miere si smantana lichida. Cand se formeaza un sos dens, ia tigaia de pe foc si asteapta pana cand totul se raceste.
Asambleaza pavlova si serveste-o cu cateva frunze de menta proaspata. Este una dintre acele retete cu caise pe care vei dori sa le repeti cat e vara de lunga!
3. Caise caramelizate cu miere
Caisele caramelizate sunt foarte simplu de gatit si pot fi folosite in nenumarate combinatii. Tot ce trebuie sa faci este sa speli fructele, sa le tai in jumatati sau felii, apoi sa le acoperi cu un strat subtire de miere.
Nutritie diversificata: cum asimilezi vitaminele si mineralele din alimente
Introdu-le la cuptor pentru cateva minute, pana cand se formeaza o crusta lucioasa si aurie. Daca vrei o varianta mai decadenta a desertului, poti folosi zahar in loc de miere si poti caramelize caisele in tigaie.
Poti consuma caisele caramelizate cu clatite americane, cu iaurt si granola, cu inghetata sau chiar simple, pentru o gustare rapida si dulce.
4. „Supa” de caise
Aceasta asa-numita supa nu este un preparat cu care nu te intalnesti foarte des, insa face parte dintre acele retete cu caise de-a dreptul memorabile.
Batoane de ciocolata alba cu fistic si caise
Intr-o oala, amesteca la foc mic 250 ml de apa cu doua linguri de zahar si asteapta sa se formeze un sirop omogen. Pune-l intr-un vas termorezistent, apoi fierbe zece caise in jumatate de litru de apa.
Cand caisele sunt fierte, adauga siropul de zahar si amesteca bine. Paseaza totul pentru a obtine o supa crema, fina si aromata.
La final, adauga un pahar de sampanie sau prosecco si serveste imediat, cu biscotti italienesti cu fistic.
5. Cobbler cu migdale si caise
Cobblerul este o prajitura simpla, dar extrem de gustoasa. Principiul este usor: prepari caisele exact ca pentru tarta, numai ca acea crusta usor crocanta va fi pozitionata deasupra fructelor, alaturi de migdale.
Un cobbler perfect se serveste cald, alaturi de un glob de inghetata cu vanilie, dar este la fel de gustos si rece, servit ca pe o gustare racoroasa de vara.
Foto: Shutterstock.com