Combinatia perfecta de condimente: 3 ingrediente ce pot fi folosite in sute de retete

1
De Irina Constantin
31 iul. 2020

Gustul oricarui preparat culinar este decis, in final, de condimentele folosite.

Fie ca ai gatit carne sau legume, fie ca ai preparat totul la cuptor, in oala sau pe gratar, mirodeniile vor fi cele care dau aroma. Ierburile, condimentele si ingredientele pline de savoare sunt esentiale pentru orice mancare.

Cele mai bune 8 plante si condimente pentru creier, recomandate de experti

Iata combinatia perfecta de condimente si 3 preparate pe care le poti gati cu ea!

1. Paste cu explozie de arome: usturoi, ulei de masline si patrunjel

Da, ai auzit bine. Combinatia fabuloasa este formata din doar aceste trei ingrediente simple si usor de gasit. Cateii de usturoi ofera o nota picanta exceptionala si o savoare unica, uleiul de masline imbraca totul intr-o aroma speciala, iar patrunjelul este aici pentru a improspata si pentru a intensifica gustul final. Acest combo este perfect pentru o portie de paste simple, clasice, dar totodata pline de gust!

Ingrediente necesare pentru doua portii:
  • Un pachet de paste proaspete;
  • 4 catei de usturoi;
  • 3 linguri de ulei de masline;
  • o legatura mica de patrunjel;
  • parmezan ras;
  • sare si piper.
Modul de preparare:

Pune apa pentru paste la fiert. Cand incepe sa fiarba, adauga o priza de sare de Himalaya. Pune pastele in apa si fierbe-le al dente, cu un minut minute mai putin decat timpul mentionat pe ambalaj.

Paste bolognese, varianta fara carne: 3 trucuri pentru a obtine gustul autentic

2. Creveti la tigaie

Pentru iubitoarele de fructe de mare, combinatia perfecta de condimente poate fi aceeasi. Crevetii se potrivesc de minune atat cu usturoiul si uleiul, cat si cu patrunjelul proaspat.

Vei avea nevoie de:
  • 10-15 creveti decorticati;
  • 3 catei de usturoi;
  • 4 linguri ulei de masline;
  • o mana de patrunjel tocat grosier;
  • 1/2 lamaie;
  • sare si piper;
  • orez (optional).
Modul de preparare:

Daca ai creveti congelati, lasa-i in frigider peste noapte. Inainte de a-i gati, lasa-i la scurs intr-o sita, apoi pune-i pe o farfurie tapetata cu prosoape din hartie.

Pune uleiul de masline intr-o tigaie incapatoare, antiaderenta. Cand s-a incalzit, adauga crevetii si lasa-i sa se prajeasca usor. Cand sunt aproape gata, adauga si usturoiul tocat marunt sau dat prin presa. Acesta se gateste foarte repede, asa ca nu il lasa foarte mult pe foc, 1-2 minute fiind suficiente.

Stinge focul si adauga patrunjelul in tigaie. Optionla, poti servi crevetii aromatizati alaturi de orez basmati, preparat cu unt si parmezan.

Linguini cu creveti si ton – reteta preferata a lui Jamie Oliver

3. Legume la cuptor

Legumele pot beneficia si ele de aromele intense date de combinatia perfecta de condimente. Mai ales in cazul lor, este important sa folosesti mirodenii din plin, pentru a scoate in evidenta gusturile si pentru a adauga un plus de farmec.

Vei avea nevoie de:
  • Un cartof mediu;
  • Un morcov;
  • Un dovlecel sau un zucchini;
  • 3-4 ciuperci Champignon;
  • 4 catei de usturoi;
  • 2 linguri de ulei de masline;
  • O lingurita de malai;
  • o legatura de patrunjel;
  • sare, piper.
Modul de preparare:

Curata legumele de coaja si taie-le in bucati de dimensiuni similare. Pune-le intr-un bol, alaturi de ulei, usturoiul tocat marunt, malai, sare si piper. Amesteca foarte bine, apoi intinde legumele pe hartie de copt, intr-o tava intinsa.

Ai grija sa formezi un singur strat de legume, pentru ca acestea sa se gateasca uniform si sa capete o crusta aurie si crocanta. Lasa totul in cuptor, la temperatura medie, timp de 20-25 de minute. La final, pune legumele pe un platou si presara deasupra patrunjelul proaspat tocat.

Foto: Instagram/@foodbymaria