Cum faci acasa paine traditionala Challah

1
De Teodora Tirca
29 ian. 2020

Painea Challah este o paine speciala in bucataria evreiasca, care se prepara de obicei cu ocazia sarbatorilor importante. Este delicioasa, are un aspect irezistibil si e foarte satioasa.

Iar daca vrei sa incerci alt tip de paine sau pur si simplu te pasioneaza subiectul, reteta pe care ti-o propun te va incanta. Painea facuta in casa este un ritual care ne apropie de cei dragi, are un gust mai bun si e mai sanatoasa decat versiunile congelate din comert.

Painea evreiasca Challah are proprietati vindecatoare, spun evreii din generatiile mai vechi. Insa nu trebuie sa fii o persoana spirituala ca sa te bucuri de gustul ei aparte. Trebuie sa recunosc ca mie imi place painea de toate felurile, atata vreme cat este facuta in casa.

Negresa cu zmeura si crema de branza

Challah este pufoasa si totusi consistenta, are un aspect delicios si o poti servi atat ca atare, cat si cu unt si diverse preparate. Intreaga familie o va iubi. In plus, este recomandata de Gwyneth Paltrow, care a publicat reteta pe platforma ei – Goop.com.

Iata cum obtii si tu paine Challah de casa!

Ingrediente:

2 linguri + ¾ cana zahar brun

2 pachete drojdie uscata activa

1 cana + ⅓ cana apa calda

6 cani faina + suplimentar la nevoie

2 lingurite sare kosher

¾ cana ulei de masline

2 oua batute + 1 albus de ou

Mod de preparare:

1. Intr-un bol mediu, amesteca 2 linguri zahar, drojdia si apa calda. Amesteca bine, acopera cu un prosop de bucatarie si lasa deoparte.

2. Intr-un bol mare, bate impreuna cele 6 cani de faina, zaharul ramas si sarea kosher.

3. Fa o „fantana” in centru si toarna uleiul, cele 2 oua batute, ⅓ cana apa calda si amestecul de drojdie. Foloseste-ti mainile pentru a crea un aluat in forma de bila pe care-l sa-l pui apoi pe un tocator mare tapetat cu faina.

4. Framanta aluatul timp de 10 minute, adaugand mai multa faina, dupa cum este necesar (adauga treptat cateva linguri), pana cand aluatul devine moale si elastic. Nu sari peste acest pas – framanta pana cand aluatul devine neted, pentru ca e esential pentru succesul acestei retete.

Pancakes aromate cu pere coapte

5. Transfera aluatul intr-un vas mare tapetat cu ulei de masline si acopera-l cu un prosop. Asaza-l intr-un loc cald si lasa-l sa se odihneasca timp de o ora.

6. Preseaza aluatul cu pumnii, acopera-l din nou si lasa-l la dospit pentru inca o ora.

7. Pune aluatul pe un tocator si imparte-l in 6 bucati pe care sa le modelezi in forma de tuburi lungi, „busteni” cat de cat egali (aproximativ 31 cm lungime si 5 cm latime). Incepand dintr-un capat, impleteste challahul in 2 paini, intorcand capetele sub paine.

8. Transfera painile pe foi de copt, acopera cu prosoape si lasa-le sa se odihneasca pentru inca o ora.

9. Preincalzeste cuptorul la 180° C. Unge fiecare paine cu albus de ou si coace la cuptor pentru aproximativ 35 de minute, pana cand se formeaza o crusta aurie si ferma la atingere.

Foto: Instagram/@challahbreads