Cum poti inlocui oul din orice reteta in 7 moduri diferite

inlocuitor pentru oua
1
De Irina Constantin
24 mai 2019

Fie ca vrei sa adopti o dieta vegana sau nu poti consuma oua din alte motive personale, exista numeroase modalitati de a inlocui acest ingredient.

Multe preparate au in compozitie oua. De la creme si aluaturi, pana la tarte sau chiftele, retetele clasice iti sugereaza sa adaugi cel putin un ou in compozitie.

Ce faci, insa, atunci cand nu vrei sau nu poti consuma acest aliment? Ei bine, chiar daca pare complicat, trebuie sa stii ca pentru fiecare reteta exista cel putin un inlocuitor pentru oua.

Tortilla in stil spaniol fara oua: o reteta rapida, sanatoasa si satioasa

De regula, ouale sunt folosite pentru a crea o anumita textura sau pentru a omogeniza compozitiile. Aceleasi efecte se pot obtine si cu ajutorul unor alternative vegetale, pe care te invitam sa le descoperi mai jos.

Inlocuitor pentru oua – Omogenizarea si legarea compozitiei

Seminte de chia + apa

Semintele de chia nu numai ca inlocuiesc cu brio ouale, dar sunt si foarte sanatoase. Acestea contin o cantitate mare de proteine si antioxidanti.

Superalimente: cat de sanatoase sunt semintele de chia

Pentru a tine locul unui un ou, pune o lingura de seminte si doua linguri de apa intr-un bol si lasa amestecul sa se formeze timp de 10-15 minute.

Poti folosi aceasta varianta pentru a lega compozitia de chiftelute, burgeri sau blat de tarta. Alternativ, poti folosi si seminte de in intr-un mod similar.

Agar-agar + apa

Agar agar-ul este o gelatina vegetala naturala, care poate fi folosita atat pentru jeleuri si glazuri din fructe, cat si pentru a omogeniza diferite creme. De exemplu, daca vrei sa faci un cheesecake fara oua, foloseste agar-agar in umplutura cu branza.

Ingredientul se gaseste sub forma de pudra sau fulgi. De regula, instructiunile de folosire se afla pe ambalaj. In general, amestecul trebuie sa contina o lingura de agar-agar la 4 linguri de lichid.

Agar-agar se topeste pe foc. Poti folosi apa, suc, ceai sau lapte, in functie de preparatul pe care il pregatesti.

Inlocuitor pentru oua – Crearea unei texturi umede

Banana pasata

Ouale ofera compozitiilor o textura umeda, ceea ce ajuta prajiturile si alte preparate sa ramana pufoase si sa nu se usuce. Daca esti in cautarea unui inlocuitor pentru oua, o banana pasata poate fi solutia perfecta.

Nu trebuie decat sa alegi un fruct bine copt, sa il decojesti si sa il pasezi. Nu este nevoie neaparat sa folosesti blenderul. Poti zdrobi banana cu o furculita, apoi sa o adaugi in compozitia pe care o pregatesti. O banana de dimensiune medie inlocuieste un ou.

Piure de mere sau de dovleac

Aceste doua piureuri sunt excelente atunci cand prepari dulciuri cu textura umeda, precum negresa, blatul pentru tort, pandispanul sau checul.

Cel mai bun chec cu banane si ciocolata – o reteta vegana

Piureurile de mere si de dovleac se gasesc cu usurinta in supermarketuri. Daca vrei o varianta 100% naturala, poti face piureul chiar tu, punanand merele sau dovleacul in blender, dupa ce le-ai decojit si ai inlaturat samburii.

Trucuri pentru preparate care au ca ingredient de baza oul

Omleta fara oua

Adori omleta, insa nu poti consuma oua? Stai linistita, caci nu este nevoie sa renunti la acest preparat plin de savoare.

Poti pregati o omleta vegana foarte simplu. Marunteste o bucata de tofu si pune-o in tigaie alaturi de ardei gras si ceapa verde. Pentru o aroma cat mai autentica, adauga un varf de lingurita de turmeric si putina drojdie inactiva.

Bezea fara oua
Pune lichidul din conserva intr-un bol, dupa ce l-ai strecurat. La o parte de aquafaba, adauga o parte si 1/3 de zahar. Amesteca totul cu mixerul, pana obtii o bezea ferma, care nu se rastoarna atunci cand intorci bolul.
Foto: Shutterstock.com