Cum se curata usor ouale fierte? Cat trebuie tinute in apa? Cum obtii oua fierte tari? Sunt doar cateva dintre intrebarile de care te poti lovi daca vrei sa pregatesti oua rosii de Sarbatorile Pascale. Aceste sfaturi te vor ajuta si daca vrei sa fierbi cateva oua pe care sa le folosesti pe parcursul saptamanii ca gustari sau ca proteina in salatele tale.
Nutritionistii chiar recomanda sa apelezi la acest truc: fierbi 10 oua de duminica si le folosesti pe parcursul saptamanii. Cand iti este foame, in loc sa apelezi la o punga cu chipsuri, mai bine mananci un ou cu cateva legume alaturi.
In orice situatie, ideal este ca ouale sa fie bine fierte, dar si usor de curatat. Nimanui nu ii place sa petreaca minute bune incercand sa desprinda albusul de coaja oului.
Cum se curata usor ouale fierte tari
Avem toate sfaturile de care ai nevoie pentru a decoji ouale fierte tari fara sa-ti mai faci griji cu privire la acele coji lipicioase! Bineinteles, nu exista niciun truc magic pentru asta. Dar aceste sugestii te pot asigura ca majoritatea oualor vor iesi minunat. Astfel, te poti intoarce la prepararea retetelor tale preferate de oua sau chiar la acele oua frumos decorate de Paste.
5 greseli pe care le faci cand vopsesti ouale de Paste
Unii oameni spun ca ouale fierte tari pot fi dificil de decojit in functie de varsta oualor. Ouale proaspat depuse au mai multa umiditate, ceea ce le face mai lipicioase atunci cand incerci sa le decojesti. Cu cat ouale sunt mai vechi, cu atat vor fi mai usor de decojit. Le poti cumpara cu o saptamana sau zece zile inainte de le fierbe. Din fericire, ouale se numara printre produsele alimentare cu un termen de valabilitate destul de mare.
Marimea, temperatura si varsta oualor influenteaza usurinta cu care acestea se decojesc dupa ce au fost fierte. Pentru cele mai bune rezultate, expertii in bucatarie recomanda sa folosesti oua mari, direct din frigider, care au o saptamana sau doua.
Fierbe ouale si cand a trecut timpul recomandat, scufunda-le in apa cu gheta. Da, acesta este un truc care functioneaza de minune daca vrei sa cureti perfect ouale.
Dupa ce se racesc, le poti rostogoli usor pe blatul de bucatarie, iar coaja se va desprinde cu usurinta.
Un alt truc pentru a te asigura ca coaja se desprinde usor: incepe cu capatul mare al oului. Exista o punga de aer la capatul lat al oului care faciliteaza inceperea decojirii si te ajuta sa indepartezi bucati mai mari de coaja.
De asemenea, exista si metoda castronului cu capac. Cum se curata usor ouale cu ajutorul ei? Pur si simplu pui mai multe oua intr-o casoleta care are capac, inchizi bine si o agiti. Ouale se vor decoji aproape singure.
Cate minute se fierb ouale tari
Umple o cratita cam la un sfert cu apa rece. Asaza ouale intr-un singur strat pe fundul cratitei. Adauga mai multa apa astfel incat ouale sa fie acoperite de cel putin un centimetru sau doi de apa.
Cu cat sunt mai multe oua care se inghesuie in cratita, cu atat mai multa apa ar trebui sa pui peste oua. 6 oua ar trebui sa fie acoperite de cel putin un centimetru, iar de la 7 la 12 oua, de 2 centimetri. Adaugarea unei lingurite de otet in apa poate ajuta ca albusurile sa nu se scurga daca un ou se sparge in timpul gatitului.
Ouale si colesterolul ridicat. Recomandarile medicilor privind consumul acestui aliment
De asemenea, unele persoane considera ca adaugarea a 1/2 lingurita de sare in apa ajuta la prevenirea craparii, precum si la usurarea decojirii oualor.
Dupa ce apa a inceput sa fiarba, da focul mic si lasa ouale sa fiarba timp de 12 minute. Asa vei sti sigur ca ai obtinut oua fierte perfect.
Foto: Freepik.com