Painea cu maia este mai sanatoasa decat painea cu drojdie pentru ca are un continut variat de fermenti naturali. De asemenea, numeroase persoane considera ca este mai gustoasa. Painea cu maia este putin acrisoara comparativ cu painea facuta cu drojdie din cauza acidului lactic care se dezvolta in maia in timpul procesului de fermentatie.
Este important de retinut ca maiaua se obtine dupa o saptamana, nu o poti prepara imediat. Amestecul de faina si apa are nevoie de timp pentru a fermenta si a produce bacteriile bune care fac apoi painea de casa sa creasca si sa devina pufoasa. De asemenea, trebuie sa stii ca maiaua se intretine zilnic adaugand apa si faina.
Poate rezista astfel ani la randul, cu conditia sa o „hranesti” zilnic.
Iata cum sa faci maia.
Ai nevoie de:
un borcan de 800 de grame cu capac
un cantar de bucatarie
apa plata calduta
faina alba de grau
faina de secara
Ziua 1
Primul pas este sa cantaresti borcanul gol in care vei prepara maiaua. Noteaza pe un carnetel greutatea borcanului.
Amesteca 100 de grame de faina de secara cu 150 grame de apa calduta – cu o temperatura de aproximativ 30 de grade Celsius. Poti folosi orice tip de faina, insa este de preferat faina integrala care va fermenta mai usor.
Acopera borcanul cu o farfurioara sau cu capacul, fara sa-l infiletezi.
Lasa borcanul la temperatura camerei, timp de 24 de ore.
Ziua 2
Dupa ce ai obtinut amestecul initial, timp de cateva zile la rand trebuie sa repeti acelasi proces: sa arunci o parte din amestec si sa pastrezi putin din maia pe care sa o completezi cu faina si apa.
Vei lasa in borcan 70 de grame din amestecul starter.
Citeste continuarea pe Eva.ro.
Foto: Getty Images.