Chiar daca locul legumelor nu pare sa fie in dulciuri, exista numeroase retete absolut divine de deserturi cu legume. De cele mai multe ori, gustul legumelor nici macar nu se simte sau ofera preparatului o tenta subtila, rafinata si speciala.
In plus, este o modalitate excelenta de a te bucura de un desert delicios, in timp ce iti iei portia de vitamine si nutrienti. Win-win!
Doua moduri delicioase in care sa gatesti un cartof dulce
Daca inca esti reticenta, te invitam sa incerci macar o data una dintre retetele de mai jos, recomandate de nimeni altul decat Jamie Oliver. Ai incredere in el, nu-i asa?
Iata doua retete de deserturi cu legume care te vor surprinde intr-un mod placut!
Tort de ciocolata cu sfecla
Ingrediente:
- 300 g ciocolata neagra
- 250 g sfecla rosie cruda
- 4 oua
- 150 g zahar
- 120 g faina de migdale
- 1 lingurita de praf de copt
- 1 lingura de cacao
Modul de preparare:
Preincalzeste cuptorul la 180 de grade Celsius si unge cu ulei de masline peretii si fundul unei forme de tort cu diametrul de 20 cm.
Topeste ciocolata neagra la bain marie, avand grija sa nu se arda. Cat timp ciocolata se raceste, curata sfecla si da-o pe razatoarea mare, apoi pune-o intr-un bol incapator.
Separa ouale, pune galbenusurile peste sfecla, iar albusurile intr-un castron separat, unde le vei bate foarte bine.
Adauga peste sfecla si galbenusuri toate ingredientele solide: zaharul, faina de migdale, praful de copt, pudra de cacao. Amesteca bine, apoi incorporeaza si ciocolata topita. La final, incorporeaza si albusurile tari cu ajutorul unei spatule.
Reteta lui Jamie Oliver pentru pesto de mazare: Noul tau sos favorit pentru paste!
Toarna compozitia in tava si introdu totul la cuptor timp de 40-50 de minute. Pentru a te asigura ca tortul este gatit corect, fa testul scobitorii. Introdu o scobitoare in mijlocul tortului, iar daca aceasta iese curata, inseamna ca desertul este gata.
Serveste tortul simplu sau cu o glazura de ciocolata si fructe de padure proaspete.
Prajitura cu pastarnac, morcov si caise
Ingrediente:
- 70 ml ulei de rapita, presat la rece
- 2 morcovi medii (100 g)
- O sfecla (100 g)
- 2 bucati de pastarnac (100 g)
- O portocala
- 120 g sirop de artar sau de agave
- 2 oua
- 150 g faina integrala
- O lingurita de praf de copt
- 60 g caise uscate
- 40 g seminte de dovleac
Modul de preparare:
Preincalzeste cuptorul la 180 de grade Celsius si unge peretii si fundul unei tavi de 18 cm cu ulei.
3 retete pe baza de capsune care te vor binedispune in perioada aceasta
Decojeste si rade toate legumele intr-un bol. Rade coaja unei portocale si adaug-o in acelasi bol. Adauga si siropul de artar, ouale si restul de ulei. Amesteca bine, iar apoi adauga si ingredientele uscate: faina, praful de copt, un praf de sare.
Taie caisele uscate in bucatele mici si incorporeaza-le si pe ele in compozitie. Toarna totul in forma si introdu tava in cuptor, la foc mediu, timp de 50-60 de minute sau pana cand suprafata prajiturii este usor aurie.
Lasa prajtura sa se raceasca, apoi serveste-o alaturi de o lingura mare de iaurt si putina miere.
Foto: Unsplash.com