Persoanele care au intoleranta la lactoza sau nu se simt bine dupa ce consuma laptele de vaca pot sa-l inlocuiasca cu diverse sortimente de lapte vegetal. Dar trebuie sa-l aleaga cu grija din supermarket, pentru ca majoritatea brandurilor contin o multime de aditivi, zahar si o cantitate infima din ingredientul principal.
In urma cu cativa ani am fost de-a dreptul mirata sa descopar ca pot sa fac lapte de migdale, de seminte de floarea soarelui, caju, susan, quinoa sau canepa. Dupa ce am testat toate retetele, dar si multe branduri cumparate, pot sa spun sincer ca laptele vegetal cumparat nu are nicio legatura cu cel preparat in casa.
Iti recomand sa-ti faci lapte vegetal acasa, pentru ca el va fi mult mai concentrat, mai gustos, mai cremos, si vei sti exact ce ingrediente exista in el. Nu este ceva complicat, si se face cu ajutorul unui blender. Aceste trei retete de lapte vegetal se numara printre preferatele mele si sunt foarte gustoase.
Lapte de migdale
Migdalele sunt o sursa excelenta de proteine, magneziu, calciu, fier, mangan si vitamina E. Foloseste o cana de migdale pe care sa le pui la inmuiat peste noapte sau macar 3-4 ore. Acest proces va activa enzimele din migdale, facandu-le mai usor de digerat.
Dupa ce si-au dublat dimensiunea si s-au hidratat, se pun in blender si se acopera cu apa. Se mixeaza bine pana cand obtii o pasta cremoasa, dupa care adaugi apa pana cand obtii consistenta potrivita. La final, adauga putina sare si 2-3 curmale, daca vrei sa indulcesti laptele.
Ca sa obtii un lapte concentrat se foloseste aceeasi cantitate de apa si migdale (o cana cu migdale si o cana cu apa). Insa laptele va iesi delicios si atunci cand folosesti 2-3 parti de apa la o parte migdale (o cana de migdale si 2-3 cani cu apa). Dupa ce ai mixat laptele, strecoara-l cu ajutorul unui tifon. Pulpa de migdale poate fi uscata in cuptor si folosita la prajituri.
Lapte de caju
Nucile caju au o multime de nutrienti, cum ar fi: magneziu, fosfor, calciu, seleniu, zinc, cupru, potasiu, vitaminele C, E, K, B1,B 2, B3, B6, acid folic, fier, fibre, proteine si grasimi sanatoase omega-3.
Ca sa faci lapte din nuci caju trebuie sa repeti acelasi proces de la laptele de migdale. Nucile caju se hidrateaza cateva ore in apa, dupa care se mixeaza in blender. Avantajul acestui lapte este faptul ca nu va avea atat de multa pulpa si nu este neaparat nevoie sa-l strecori. Adauga o cana cu nuci caju hidratate si 2-3 cani cu apa in blender, putina sare de mare, curmale (daca vrei sa fie dulce) si semintele unei pastai de vanilie.
Lapte din seminte de canepa
Semintele decorticate de canepa furnizeaza proteina completa, acizi grasi polinesaturati Omega 6 si Omega 3, fibre, vitamine si minerale. De aceea sunt excelente pentru a prepara un lapte vegetal din ele. Nici acesta nu trebuie neaparat sa fie strecurat dupa mixarea semintelor cu apa.
Un alt avantaj al acestui sortiment de lapte este faptul ca nu mai necesita nici inmuierea prealabila a semintelor. Poti sa-l prepari dimineata, punand in blender 1/2 cana cu seminte de canepa si 1-2 cani cu apa, in functie de cat de concentrat vrei sa iasa laptele.
Foto: Shutterstock.com