Daca tii post, iata o reteta de salata vegana care sa-ti asigure un mare nivel de proteine si satietate

1
De Cristiana Astefanoaiei
13 dec. 2024

Indiferent de stilul de viata pe care il abordezi, trebuie sa te asiguri ca mancarea pe care o consumi iti da energie.

Fie ca urmezi un post religios, un post pentru detoxifiere sau adopti o dieta vegana zilnica, urmareste intotdeauna sa ai un nivel mare de proteine si fibre. Consuma mancaruri care sa contina cat mai multe grupe alimentare, precum aceasta salata hranitoare, care iti tine de foame multa vreme.

Reteta de salata de post sau vegana cu naut si avocado

Aceasta salata este un adevarat „power bowl” care iti asigura tot ce ai nevoie pentru o masa hranitoare, echilibrata si satioasa. Este excelenta pentru pranz sau cina.

Pentru o portie generoasa de salata, vei avea nevoie de:

100 g de naut fiert (sursa excelenta de proteine si fibre)
100 g de quinoa fiarta (bogata in proteine complete, fibre si minerale)
50 g de edamame (boabe de soia fierte, pline de proteine si antioxidanti)
1 mana de spanac proaspat (sursa de fier si vitamina C)
½ avocado (grasimi sanatoase si fibre)
¼ de ardei gras rosu (bogat in vitamina C)
1 morcov mic, dat pe razatoare (antiinflamator)
1 mana de germeni de lucerna sau broccoli (foarte bogati in vitamine si minerale)
30 g de seminte de dovleac (sursa de proteine, magneziu si zinc)
30 g de migdale sau nuci caju crude, hidratate in apa ca sa devina mai sanatoase (proteine, grasimi sanatoase si vitamine B)

Pentru dressing:

2 linguri de tahini (pasta de susan, bogata in calciu si proteine)
1 lingura de suc de lamaie proaspat stors (vitamina c)
1 lingura de ulei de masline extravirgin (grasimi sanatoase)
1 catel de usturoi, zdrobit (bun pentru imunitate si aroma)
Sare si piper dupa gust

Daca nu ai deja quinoa fiarta, fierbe aproximativ 50 g de quinoa cruda in 150 ml de apa pentru 10-15 minute, pana cand apa este absorbita. Las-o sa se raceasca putin inainte de a o adauga in salata. Intr-un castronel, amesteca tahini, sucul de lamaie, uleiul de masline si usturoiul zdrobit. Daca dressingul este prea gros, adauga cateva linguri de apa pana obtii consistenta dorita. Potriveste de sare si piper.

Intr-un bol mare, combina nautul, quinoa, edamame, spanacul, avocado (taiat cubulete), ardeiul gras, morcovul si germenii. Amesteca usor ingredientele pentru a le distribui uniform.

Presara semintele de dovleac si migdalele sau nucile caju deasupra salatei. Le poti trage foarte putin la tigaie pentru a fi mai gustoase. Toarna dressingul peste salata si amesteca usor pentru a te asigura ca fiecare ingredient este bine acoperit.

5 motive pentru care salata preferata a lui Jennifer Aniston te ajuta sa slabesti

Beneficii nutritionale pentru salata de post

  • Quinoa si edamame – ofera proteine complete, esentiale pentru cei care tin post si au nevoie de un aport complet de aminoacizi
  • Nautul si semintele de dovleac – surse bogate de proteine vegetale si fibre, ajutand la mentinerea senzatiei de satietate
  • Tahini – sursa excelenta de calciu, iar impreuna cu migdalele sau nucile caju, iti ofera o doza buna de grasimi sanatoase si minerale esentiale
  • Avocado si uleiul de masline – contribuie la aportul de grasimi mononesaturate, care sustin sanatatea cardiovasculara
  • Legumele proaspete – bogate in vitamine, antioxidanti si fibre care iti mentin energia si bunastarea

Daca vrei ca salata sa fie si mai satioasa, poti adauga un mix de cereale integrale, precum orez brun sau bulgur, sau chiar un pumn de leguminoase fierte (cum ar fi lintea). Acest adaos iti va oferi un plus de fibre si carbohidrati complecsi.

Pofta buna!

Foto: freepik.com