De ce este bun ghimbirul pentru sanatatea organismului?

Shutterstock
1
De Maria-Anca Zarnescu
5 iun. 2018

Fie ca il folosesti in smoothieuri, in limonada sau drept condiment pentru mancare, sigur ai gustat sau folosit macar o data radacina de ghimbir.

De ce este bun ghimbirul pentru sanatatea organismului si pentru dieta? Te invit sa descoperi!

Imi amintesc ca prima data am gustat ghimbirul in limonada, dar asta se intampla acum multi ani. Nu mai mancasem sau bausem ceva cu ghimbir niciodata si nu stiam prea bine la ce sa ma astept. Am fost surprinsa de aroma lui puternica si mi-a placut. Era o seara de vara, una dintre acele seri atat de calde, incat arsita de peste zi se mai simte chiar si dupa ce a apus soarele, iar aroma ghimbirului, in combinatie cu sucul de lamaie, a fost tot ce am avut nevoie ca sa ma racoresc. De atunci n-am mai baut alt tip de limonada si am ajuns chiar sa mi-o prepar singura, acasa, pentru ziele calde de vara.

Curiozitatea mea a mers mai departe si am inceput sa vreau sa aflu de ce este bun ghimbirul pentru organism. Potrivit celor de la Medicalnewstoday.com , iata cateva dintre beneficiile ghimbirului pentru organism:

Ghimbirul ajuta la digestie

Radacina de ghimbir joaca un rol important in mentinerea sanatoasa a digestiei. Acesta contine fenoli, ce ajuta la diminuarea iritatiilor gastrointestinale, stimuleaza productia de saliva si bila. Mai mult decat atat, gimbirul are un efect benefic si asupra tractului digestiv, usurand procesul de digestie.

Greata si ghimbirul

Ghimbirul poate fi un remediu bun, facut in casa, pentru a combate starea de rau si de greata. Totusi, acesta nu previne si nu te scapa si de varsaturi. El este indicat pentru prevenirea greturilor in sarcina.

De ce este bun ghimbirul pentru organism in sezonul rece?

Ceaiul de ghimbir este considerat diafretic (provoaca transpiratie), ceea ce inseamna ca el contribuie la incalzirea organismului si te ajuta sa faci fata mai usor frigului. Daca vrei sa faci un ceai gustos acasa, dar si plin de vitamine, ii poti adauga o felie sau doua de lamaie si o lingurita de miere.

Ghimbirul este benefic pentru o stare buna a sangelui

Pe langa aspectele mentionate mai sus, ghimbirul ajuta si la mentinerea unei stari bune a sangelui si a sistemului cardio vascular. Ghimbirul reduce colesterolul si scade riscul de coagulare si zaharul de la nivelul sangelui.

Valorile nutritionale ale ghimbirului

In 100 de grame de ghimbir intalnim 79 de calorii, 17.86 grame de carbohidrati, 3.6 grame de fibre, 3.57 grame de proteine, 14mg de sodiu, 1.15 grame de fier si 7mg de vitamina C. Pe langa acestea, ghimbirul mai este bogat in magneziu, vitamina B6, fosfor, zinc si acid folic.

Reteta mea de limonada cu ghimbir

– Pentru inceput, pun in carafa sucul de la 5 sau 6 lamai medii, ori 7 lamai mici;
– Iau o radacina de ghimbir (daca mi se pare prea mare o tai pe jumatate, iar daca sunt mici folosesc doua), o curat, o spal si o dau pe razatoare. Folosesc cea mai fina parte.
– Dupa ce am dat ghimbirul pe razatoare, il pun intr-un castron mic, unde il mai pisez cu ajutorul unei lingurite sau cu o furculita.
– Dupa ce am maruntit suficient ghimbirul, il adaug in carafa, peste sucul de lamaie.
– Mai pun doua lingurite de miere sau sirop de stevie si amestec.
– Dupa ce s-au omogenizat ingredientele, adaug apa si cuburi de gheata.

Foto: Shutterstock.com