Prunele sunt delicioase, pline de pectina si vor da nastere unui preparat delicios pe care-l vei putea savura la iarna.
Ingrediente pentru dulceata de prune in stil italian:
-1,2 kg de prune coapte, fara samburi, taiate in sferturi;
-900 gr zahar;
-30 ml de zeama de lamaie;
Tarta cu visine si topping crocant, un rasfat de sezon super rapid!
-1 lingura de frunze de anason, taiate fin (optional).
Mod de preparare:
Se ia un castron mare in care se amesteca impreuna prunele, zaharul si sucul de lamaie. Se acopera cu folie alimentara si se da la frigider pentru cel putin 8 ore.
Cand amestecul este gata pentru gatire se introduce o farfurie mica la frigider.
Se pune compozitia intr-o oala cu fundul greu si se fierbe la foc iute. Cand incepe sa clocoteasca, se reduce temperature de gatire si se lasa sa fiarba la foc mic. Se amesteca ori de cate ori este nevoie sa cureti peretii si fundul oalei, pana cand sucurile incep sa se concentreze si sa scada, timp de 15-18 minute. Foloseste un termometru de bucatarie pentru a te asigura ca temperatura de gatire nu depaseste niciodata 110 grade Celsius. Se curata toata spuma care se aduna la suprafata.
Se scoate farfuria de la frigider si se pune putina dulceata de prune pe ea. Daca incepe sa se inchege si sa formeze o pielita dupa 1 minut, inseamna ca dulceata este gata. Daca amstecul ramane lichid, se pune farfuria inapoi in frigier si se continua gatirea timp de cateva minute, inainte de a face o noua testare. Se incorporeaza frunze de anason (daca folosesti) si se ia imediat de pe foc.
Se respecta procedura stiuta de fierbere si sterilizare a borcanelor, daca doresti sa pastrezi dulceata pe termen lung. Sau se poate lasa sa se raceasca complet si apoi se serveste imediat sau in urmatoarele 2 saptamani.
Foto: Shutterstock.com