Ficatei de pui cu ceapa caramelizata si vin de Madeira

1
De Ioana Marosan
2 oct. 2019

E timpul sa gatesti ficateii asa cum nu ai mai facut-o niciodata.

Daca vrei sa-ti surprinzi prietenii cu ceva inedit si nou, trebuie sa incerci reteta de ficatei de pui cu ceapa caramelizata si vin de Madeira.

Vinul de Madeira nu este orice fel de vin rosu, este un vin special, cu un gust aparte, care da preparatelor culinare un gust minunat. Te provoc sa incerci aceasta reteta si sa-mi spui cum ti s-a parut.

Ingrediente pentru ficatei de pui cu ceapa caramelizata si vin de Madeira:

-3 linguri de ulei pentru gatit;

-3 cepe, taiate fin;

-3/4 lingurita de sare;

Reteta vegana, fara gluten: Gnocchi cu sos de rosii

-1/4 lingurita de piper negru, proaspat rasnit;

-600 gr de ficatei de pui, taiati in jumatati;

-120 ml vin de Madeira sau un alt vin rosu, fortificat;

-1 ou fiert tare, taiat in sferturi;

-2 linguri de patrunjel proaspat, tocat.

Mod de preparare:

Se ia o tigaie mare in care se pun la incalzit, la foc mediu, 2 linguri de ulei. Se adauga ceapa, ½ lingurita de sare si 1/8 lingurita de piper. Se gateste ceapa, amestecand frecvent, pana cand se rumeneste. Se socate din tigaie si se asaza pe un platou de servire sau direct in farfurii.

Toast cu avocado, sparanghel si somon afumat

In aceeasi tigaie se incalzeste restul de ulei. Se asezoneaza ficateii cu sare si piper si se pun in tigaie, in 2 transe daca este necesar. Se soteaza timp de 2 minute, apoi se intorc pe cealalta parte si se mai lasa pe foc pana incep sa se rumeneasca, inca 2 minute. Ar trebui sa ramana roz la mijloc. Se scot din tigaie si se pun pe patul de ceapa calita.

Se pune din nou tigaia pe foc si se adauga vinul de Madeira. Se da in clocot rapid si se curata cu grija fuundul tigaii. Se toarna sosul obtinut peste ficatei si ceapa. Se decoreaza cu bucati de ou fiert si patrunjel tocat.

Foto: Shutterstock.com