Perioada sarbatorilor de iarna are ceva magic, inexplicabil. Pana si persoanele care nu au o pasiune puternica pentru gatit simt nevoia sa coaca ceva bun, pentru a simti acea mireasma delicioasa in toata casa.
Daca nu te pricepi foarte bine la gatit sau nu iti place neaparat sa stai in bucatarie, aceste fursecuri cu gem de gutui sunt perfecte pentru tine. Se fac repede si usor, nu ai nevoie de nicio tehnica speciala si le poti savura atat caldute, cat si reci.
Fursecuri cu gem de gutui, fragede, vegane si fara gluten
Vei avea nevoie de urmatoarele ingrediente:
- 120 g faina de migdale
- 30 g pudra de tapioca
- 40 g zahar
- 1 lingurita praf de copt
- 65 g unt de nuci (caju,migdale sau tahini)
- 4 linguri de apa rece
- 4 lingurite de sirop de agave
- esenta de vanilie
- gem de gutui
Mod de preparare:
Incepe prin a amesteca bine toate ingredientele uscate intr-un bol: faina, tapioca, praful de copt, zaharul. Adauga treptat ingredientele umede: untul de nuci, siropul de agave, apa rece, esenta de vanilie.
Atentie! Untul de nuci trebuie sa fie cat mai lichid. De aceea cele mai potrivite variante sunt unturile de caju, migdale sau tahini (pasta de susan). Daca folosesti unt de arahide, il poti incalzi usor la microunde, pentru a-l lichefia.
Amesteca toate ingredientele cu o lingura de lemn, pana cand se omogenizeaza. Cand aluatul devine prea ferm, renunta la lingura si formeaza cu mainile o bila de aluat omogen.
Din bila de aluat, formeaza aproximativ 14 bilute mici, pe care apoi le aliniezi pe o hartie de copt, in tava cuptorului. Lasa putin spatiu intre ele. Apoi, cu ajutorul degetului sau cu coada unei ustensile de lemn, formeaza o mica adancitura in mijlocul fiecarei bilute. Fa miscarea lent, pentru a nu crapa aluatul.
Umple fiecare adancitura cu jumatate de lingurita de gem de gutui. Apoi, lasa bilutele la rece, in frigider, pentru jumatate de ora. Daca vrei, le poti lasa si peste noapte, pentru a le prepara rapid a doua zi.
Cand esti gata, preincalzeste cuptorul la 180 de grade Celsius. Coace fursecurile cu gem timp de 12-15 minute, apoi lasa-le la racit pe un gratar. Savureaza-le simple, cu cafea sau cu ceai!
Foto: Instagram/@veganctuary