Una dintre aceste retete este si cea de paste cu feta si rosii la cuptor, care se prepara extrem de simplu si are un gust absolut perfect, care iti va aduce aminte de o vacanta in Grecia.
Pentru un pranz rapid, plin de branza fierbinte si delicioasa, nu vei avea nevoie decat de o tava adanca, de un cuptor si de o oala cu apa, pentru fiert pastele. Masa va fi gata in maximum jumatate de ora!
Ingrediente necesare pentru doua portii de paste cu feta si rosii:
- 250 g paste scurte (penne, farfalle sau fussili)
- Un pachet de branza feta
- Aproximativ 15 rosii cherry
- 5-6 linguri de ulei de masline extravirgin
- O lingura de oregano sau busuioc uscat
- Sare si piper, dupa gust
Cum se prepara reteta de paste cu feta si rosii?
Primul pas este sa preincalzesti cuptorul la 180 sau 190 de grade Celsius. Apoi, pune pe aragaz, la foc mediu, o oala plina cu apa, pentru fierberea pastelor fainoase.
Pentru sos, trebuie sa stii ca nu ai nevoie decat de un vas rezistent pentru cuptor. Pune in el uleiul de masline si rosiile cherry intregi, spalate si uscate cu un prosop de hartie. Apoi, fa loc pentru dreptunghiul de branza feta. Nu trebuie sa il tai, caci branza se va inmuia la temperaturi inalte si va fi foarte usor de amestecat.
Peste branza, presara oregano sau busuioc uscat, plus piper, dupa gust. Pentru ca branza feta este deja foarte sarata, iti recomandam sa adaugi doar foarte putina sare de Himalaya. Pune tava la cuptor pentru 20 de minute.
Intre timp, fierbe pastele conform instructiunilor de pe ambalaj sau pana acestea devin al dente. Scurge-le cu ajutorul unei strecuratori, pana cand elimini toata apa.
Cand branza si rosiile sunt gatite, scoate tava din cuptor si amesteca incet cu o furculita, pana cand obtii un sos gros. Zdrobeste usor rosiile cherry. Daca ai la indemana busuioc proaspat, poti adauga cateva frunze.
Pune pastele scurse in tava, apoi amesteca din nou, pentru a le inveli in sosul de branza. Poti manca pastele imediat sau le poti introduce din nou la cuptor pentru cateva minute, cu putin parmezan deasupra.
Variante alternative pentru reteta de paste cu feta si rosii
Pe cand multi tiktokeri au incercat reteta originala, unii au decis sa o imbogateasca sau sa adauge mai multe ingrediente nutritive. Daca si tu doresti sa vii cu ceva in plus, poti adauga in cuptor si 2-3 catei de usturoi zdrobiti, cativa fulgi de chili sau mai multe verdeturi.
De asemenea, poti inlocui rosiile proaspete cu rosii uscate si masline, pentru o combinatie mediteraneana clasica. Daca vrei sa obtii o portie de paste mai bogata in proteine, poti adauga in tava si cativa creveti.
Pentru o varianta mai sanatoasa si plina de nutrienti, poti inlocui branza feta partial sau total cu legume: ciuperci, ceapa, masline si dovlecei.
Daca vrei sa „veganizezi” reteta clasica, poti inlocui branza feta cu tofu sau cu o branza vegana, iar in loc de parmezan poti adauga la final fulgi de drojdie inactiva. Vei obtine aproximativ acelasi gust!
Foto: Instagram/@finedinenwine