Afinele sunt in sezon si chiar daca nu au o aroma puternica, ele sunt foarte sanatoase si merg de minune la o multime de deserturi. Trebuie sa incerci o prajitura cu branza ricotta si afine. Este ideala alaturi de o cana de cafea sau ceai.
Ingrediente pentru prajitura cu branza ricotta, afine si glazura de lavanda:
-360 gr faina;
-2 lingurite de praf de copt;
-1/2 lingurita de sare;
-5 linguri de unt nesarat, la temperatura camerei;
-180 gr zahar;
-3 oua mari;
-180 gr ricotta;
-1 lingura suc de lamaie;
-2 lingurite de extract de vanilie;
-360 gr de afine proaspete;
-1 lingura de faina.
Pentru glazura de lavanda:
-360 gr de zahar pudra;
-1/2 lingurita extract de vanilie;
-1/4 lingurita extract de lavanda;
-2 linguri de smantana grasa;
-2 ½ linguri de lapte;
-1 picatura de colorant alimentar mov.
Optional: flori comestibile de lavanda.
Mod de preparare:
Se preincalzeste cuptorul la 175 de grade Celsius. Se ia o tava de copt si se unge cu grasime pentru gatit. Intr-un castron se amesteca impreuna faina, praful de copt si sarea.
Cel mai aromat desert de vara: prajitura cobbler cu piersici si inghetata de vanilie
In vasul unui mixer de bucatarie se amesteca untul si zaharul pana cand se obtine un amestec usor si pufos. Ouale se incorporeaza pe rand. Se adauga branza ricotta, zeama de lamaie si extractul de vanilie si se amesteca pana cand se incorporeaza. Se incorporeaza amestecul de ingrediente uscate folosind mixerul la viteza mica.
Se adauga afinele, trecute in prealabil printr-o lingura de faina. Se amesteca usor, cu ajutorul unei spatule, pana cand se incorporeaza.
Se pune aluatul in tava de copt si se da la cuptor pentru 55-60 de minute sau pana cand scobitoarea iese curata din centrul prajiturii. Se scoate din cuptor si se lasa sa se raceasca 20-30 de minute. Se scoate din tava si se pune pe un gratar de bucatarie si se lasa sa se raceasca complet inainte de a o glazura.
Pentru glazura, se amesteca bine ingredientele pana cand se omogenizeaza. Daca amestecul pare prea gros, poate fi subtiat adaugand cate o lingurita de lapte, pana cand ajunge la consistenta dorita. Cand este gata, se toarna deasupra prajiturii si se lasa sa se intareasca inainte de o felia.
Foto: Shutterstock.com