Prajitura cu ghimbir, tahini si turmeric – 100% vegana!

1
De Irina Constantin
6 mart. 2021

Daca ai urmarit seria Nadiya Bakes de pe Netflix, gandul ti-a ramas, cu siguranta, la acest desert absolut fabulos.

Chiar si daca nu ai urmarit show-ul culinar al Nadiyei Hussain, vei adora aceasta prajitura cu ghimbir, tahini si turmeric. Este o reteta de inspiratie libaneza, insa imbogatita cu un plus de savoare si farmec.

Patratelele cu ghimbir se prepara simplu, iar la final vei obtine un desert inedit, cu arome interesante, care se imbina elegant si te fac sa te intrebi oare ce gust au. Poti afla de indata daca urmezi reteta de mai jos!

Prajitura cu ghimbir, tahini si turmeric a Nadiyei Hussain

Ingrediente necesare:
  • 80 g tahini (pasta de susan)
  • 375 g faina alba
  • 300 g zahar
  • 2 lingurite pudra de ghimbir
  • 2 lingurite de turmeric
  • 1/2 lingurita praf de copt
  • 120 ml ulei de masline
  • 350 ml apa fierbinte
  • 2 bucati mari de radacina de ghimbir, tocate marunt
  • o lingura de seminte de susan
  • o lingura muguri de pin
Cum se prepara prajitura cu ghimbir, tahini si turmeric?

Preincalzeste cuptorul la 180 de grade Celsius si pregateste o tava de 20×30 cm. Tapeteaz-o cu hartie pentru copt, apoi toarna pasta de susan in interior, intinzand-o uniform cu ajutorul unei pensule. Acopera toata suprafata, inclusiv peretii vasului.

Separat, intr-un bol, amesteca faina cernuta, zaharul, turmericul, ghimbirul si praful de copt. Foloseste un tel sau o lingura, pentru a combina toate ingredientele uscate.

In mijlocul bolului, formeaza o adancitura cu ajutorul unei linguri. Adauga acolo uleiul, apa fierbinte si bucatelele marunte de ghimbir. Amesteca bine, pana cand obtii un aluat omogen, de o culoare galbena aurie.

Toarna compozitia in tava tapetata cu hartie de copt si tahini. Ar trebui sa obtii un strat gros si uniform. Presara deasupra semintele de susan si mugurii de pin.

Pune tava in cuptor si las-o la 180 de grade, timp de 30 de minute sau pana cand prajitura cu ghimbir este coapta. Poti testa acest lucru cu ajutorul unei scobitori.

Dupa ce ai scos prajitura din cuptor, las-o zece minute la racit, apoi tai-o sub forma de patratele sau romburi. Daca vrei, o poti insiropa cu un amestec de apa si zahar sau o poti servi cu putin sirop de agave turnat deasupra fiecarei portii.

Foto: Nadiya Hussain/Nadiya Bakes