Este vorba despre o provocare noua, menita sa reduca risipa alimentara si sa incurajeze consumul constient de hrana. #shelftember vine de la shelf („raft”) și september. Chiar daca unii il considera doar un trend care a aparut brusc si va disparea la fel de repede, noi credem ca este un challenge util, care chiar merita incercat!
Food waste: cum poti prelungi viata alimentelor din bucataria ta prin depozitarea adecvata
Ce presupune provocarea #shelftember? Simplu: timp de o luna, vei renunta sa mai comanzi mancare si vei incerca sa gatesti doar cu ingredientele pe care le ai deja in casa. Inainte de a incepe, fa inventarul si ia in calcul frigiderul, congelatorul, dulapurile, camara si rafturile pe care tii alimente perisabile si neperisabile. Vei fi surprinsa de varietatea pe care o ai la dispozitie.
Iata 3 retete simple si rapide pe care le poti pregati in #shelftember!
1. Paste mexicane cu sos de rosii, fasole si porumb
Ingrediente necesare:
- o portie de penne sau fussili
- 1/2 conserva de fasole rosie
- 1/2 conserva porumb dulce
- o cana de sos de rosii
- boia dulce sau iute
- 2 linguri ulei de masline
- 1/2 dintr-o ceapa rosie
- sare si piper
Modul de preparare:
Pentru inceput, fierbe pastele conform instructiunilor de pe ambalaj, in apa cu sare. Separat, incinge o tigaie si rumeneste ceapa tocata in ulei de masline.
Clateste cu apa rece fasolea din conserva si scurge-o intr-o strecuratoare. Adauga apoi jumatate din conserva in tigaie, lasand boabele de fasole sa se gateasca alaturi de ceapa si ulei. Apoi, varsa cana cu sos de rosii in tigaie, adauga boia, sare si piper. Spre final, adauga si porumbul.
2. Hummus cu bete din telina apio, morcovi si castraveti
Ingrediente necesare:
- o conserva de naut
- 2 linguri ulei de masline
- 2 linguri de tahini
- 3 catei de usturoi
- zeama de la o lamaie
- sare si piper
- un morcov
- un castravete
- 2 tije de telina apio
Modul de preparare:
Daca n-ai preparat hummus pana acum, incepe cu o varianta clasica. Scurge nautul din conserva, clateste-l si lasa-l in strecuratoare cateva minute, pentru a se elimina excesul de apa. Apoi, pune boabele in blender, alaturi de usturoiul curatat, o lingura de pasta de susan (tahini) si zeama de la jumatate de lamaie. Condimenteaza cu sare si piper.
Cum sa eviti risipa alimentara. Recomandari de la chef Adi Hadean
3. Orez cu legume congelate si curry
Ingrediente necesare:
- un plic de orez basmati
- 200 g mix de legume congelate
- 2 catei de usturoi
- 2 linguri de ulei de masline
- o conserva lapte de cocos
- praf de curry
- sare si piper
Modul de preparare:
Fierbe orezul conform instructiunilor de pe pachet. Intre timp, incalzeste uleiul de masline intr-o tigaie, alaturi de usturoiul pisat. Adauga legumele congelate si lasa-le sa se gateasca. Poti opta pentru un mix pentru wok, un mix asiatic sau italian, in functie de preferintele tale. Orice legume vor fi delicioase in aceasta combinatie!
Cand legumele sunt gatite, adauga laptele de cocos si lasa-l sa se incalzeasca. Adauga curry, sare si piper dupa gust. Lasa totul la foc mic inca 15 minute, pana cand obtii un sos gros si omogen. Serveste legumele cu sos curry alaturi de orez si o lipie calda!
Foto: Unsplash.com