Roscovul este un arbust din aceeasi familie cu mazarea, ale carui fructe aduc foarte multe beneficii pentru sanatatea organismului, prin intarirea sistemului imunitar, reducerea riscului de cancer, imbunatatirea digestiei, incetinirea procesului de imbatranire, prevenirea bolilor cardiovasculare si controlarea diabetului.
Ce sunt roscovele?
Cunoscute si sub numele de “Painea Sfantului Ioan”, roscovele sunt fructele arbustului de roscov si fac parte din aceeasi familie cu mazarea. Fructele sunt adunate intr-o pastaie, similar cu cele de mazare, si cresc intr-o forma cilindrica.
Planta este specifica regiunii mediteraneene si nordului Africii dar este intalnita si pe subcontinentul indian si in Asia. In foarte multe zone este folosita la fel ca alte tipuri de nuci si seminte si chiar ca un inlocuitor pentru ciocolata.
Beneficiile pentru sanatate sunt strans legate de continutul bogat in vitamine si minerale ale roscovelor. Pudra de roscove contine calciu, zinc, potasiu, fosfor, vitamina K, riboflavine si vitamina E dar si multi alti antioxidanti naturali.
Ce beneficii are pudra de roscove
Printre beneficiile recunoascute ale pudrei de roscove se numara prevenirea aparitiei cancerului, imbunatatirea procesului digestiv si reducerea greutatii corporale.
Prevenirea cancerului
Datorita continutului polifenolic ridicat al pudrei de roscove, aceasta reprezinta un antioxidant perfect. Studiile au aratat o legatura directa intre consumul de pudra de roscove si o activitate citotoxica in organism. Pe scurt, pudra de roscove este toxica pentru anumite tipuri de celule, printre care si celulele cancerigene, in special cele legate de cancerul cervical.
Polifenolii reprezinta un inamic redutabil pentru radicalii liberi din organism, facand astfel din pudra de roscove un aliat pretios in lupta impotriva aparitiei si dezvoltarii cancerului.
Controlul diabetului
In comparatie cu ciocolata obisnuita, pudra de roscove contine mult mai putin zahar, doar o mica doza de grasimi si 1/3 din cantitatea de calorii pe care o contine ciocolata. In felul acesta, pudra de roscove previne cresterea brusca a nivelului de zahar din sange si reprezinta o alegere sigura pentru bolnavii de diabet.
De aceea este folosita adesea ca un inlocuitor pentru ciocolata, fiind si o sursa de proteine si fibre care lipsesc din ciocolata obisnuita. Astfel, pudra de roscove este utila pentru oamenii care incearca sa slabeasca, fara sa se abtina de la ceva dulce ocazional.
Imbunatateste digestia
Pudra de roscove este o sursa excelenta de fibre si poate contribui la imbunatatirea procesului digestiv. Fibrele accelereaza si stimuleaza activitatea intestinala dar si secretia sucurilor gastrice si miscarea peristaltica. Toate aceastea impreuna ajuta la o digestie mai buna si contribuie la prevenirea aparitiei unor afectiuni gastrointestinale.
Mai mult, pentru ca acest tip de fibre nu sunt solubile, ele pot absorbi lichide, reducand astfel riscul de aparitie al diareei. De altfel, pudra de roscove este recomandata ca tratament pentru episoadele ocazionale de diaree.
Contribuie la reducerea greutatii corporale
Pudra de roscove contine un tip de fibre care inhiba secretia unui hormon care comanda senzatia de foame si care este eliberat uneori chiar dupa ce ai mancat. Astfel, pudra de roscove poate reduce riscul de a manca prea mult si astfel sa contribuie la efortul tau de a slabi.
Foto: Shutterstock.com