Reteta de baton proteic este simpla, mai ales pentru ca este fara coacere.
Foloseste curmale Medjool, adica cele care sunt mai mari si mai moi. Ai nevoie de textura lipicioasa pe care aceste curmale o au, pentru lega toate ingredientele. In plus, acestea vor oferi un gust dulce preparatului.
Daca nu iti plac curmalele, nu le gasesti sau ai o intoleranta la ele, poti sa le inlocuiesti cu unt de nuci (arahide, fistic, migdale, caju dupa preferinte). Acesta nu va oferi si gust dulce, astfel incat va trebui sa folosesti un indulcitor sintetic sau sirop de agave.
Impreuna cu pudra proteica din aceste batoane poti pune si pudra de colagen. Foloseste jumatate din cantitate pudra proteica si jumatate pudra din colagen.
Jennifer Aniston adauga colagen in cafea pentru a preveni ridurile. Chiar are efect?
De asemenea, poti folosi pudra de fructe sau spirulina, pentru un plus de vitamine. Spirulina o gasesti in comert, iar pudra de fructe (daca nu vrei sa o cumperi) o poti face chiar tu acasa. Ai nevoie de un deshidratator sau le poti usca la airfryer, iar apoi le macini la blender pana cand obtii o pudra.
Dar sa vedem exact cum se prepara aceasta gustare!
Reteta de baton proteic
Ai nevoie de:
250 g de ovaz de fara gluten
o lingura de pudra proteica
150 g curmale Medjool fara samburi / sau 150 grame de unt de nuci si 2-5 linguri de sirop de agave
o lingurita de extract de vanilie
un sfert de lingurita de sare
60 ml de lapte de orice fel
optional
100 de grame de ciocolata amaruie topita
o lingura de sirop de agave, daca preferi o gustare mai dulce
Snacksuri crocante din caju: 3 variante delicioase pentru gustarea perfecta
Preparare:
Tapeteaza o tava cu hartie pergament si las-o deoparte. Pune ovazul intr-un robot de bucatarie si proceseaza-l pana cand este macinat si devine o faina. Adauga pudra de proteine, curmalele sau untul de nuci, siropul de agave, vanilia, sarea, jumatate din cantitatea de lapte si ciocolata neindulcita topita, daca o folosesti. Apoi, adauga treptat restul de lapte pana cand obtii consistenta potrivita. Trebuie sa fie moale, dar compacta, pentru a putea fi modelata in forma de batoane.
Daca nu folosesti ciocolata topita neindulcita, va trebui sa adaugi mai mult lapte, iar batoanele nu se vor tine la fel de bine atunci cand sunt modelate.
Transfera amestecul in tava pregatita si preseaza ferm intr-un strat uniform, netezind cat mai mult posibil partea superioara.
Acopera cu o alta foaie de hartie pergament si pune la frigider sau la congelator pentru a se raci pana cand se intareste (aproximativ 1 ora la frigider sau 20 de minute la congelator). Scoate compozitia din tava si taie in 10 sau 12 batoane dreptunghiulare de dimensiuni egale. Le poti glazura cu ciocolata topita.
6 cele mai bune alimente bogate in proteine care te ajuta sa slabesti, potrivit nutritionistilor
Infasoara batoanele individual in hartie cerata si pastreza-le la frigider, unde rezista chiar si 10 zile. Le poti congela pentru o perioada mai indelungata, dar ai grija sa nu le consumi imediat dupa ce le-ai scos din congelator, caci vor fi prea tari.
Foto: Instagram/@alissadisanto