O bautura cremoasa, aromata si cu gust de sarbatoare. Se pare ca reteta de eggnog provine din Anglia, dar nu se cunoaste istoria exacta sau cum a ajuns in America, unde este astazi foarte populara. Fiind la baza o bautura cu lapte cald si oua, in timp a fost imbogatita cu alcool si imbunatatita cu tot felul de condimente.
Noi iti vom prezenta astazi reteta de eggnog fara alcool, perfecta pentru oricine, insa daca vrei sa faci varianta „de adulti”, doar completeaza cu 200-300 ml de rom sau vodca, dupa gust.
Beneficiile amestecului de miere si scortisoara. Doza naturala de sanatate pentru 13 afectiuni
Reteta de eggnog pentru masa de Craciun – ingrediente
700 ml de lapte;
200 ml smantana lichida;
6 galbenusuri de oua;
200 grame de zahar;
o lingurita de scortisoara macinata;
o lingurita de extract de vanilie;
un sfert de lingurita de nucsoara macinata;
un sfert de lingurita de cuisoare macinate;
2 lingurite de turmeric;
un praf de sare.
Cum se prepara aceasta reteta de eggnog
Intr-o cratita mica, bate impreuna laptele cu smantana lichida, zaharul, turmericul, condimentele si sarea. Se aduce la fierbere si se opreste focul. Apoi pune lapte putin cate putin peste cele 6 galbenusuri de oua batute in prealabil intr-un castron, amestecand constant pana cand sunt aduse la aceeasi temperatura cu laptele. Pune amestecul in laptele din oala. Porneste din nou focul si incalzeste putin.
Ai grija sa nu gatesti prea mult ouale, caci altfel vei obtine omleta.
Aceasta varianta de eggnog este recomandata pentru a fi servita calda. Toarna in cani si serveste cu nucsoara macinata deasupra.
Daca doresti sa o oferi invitatilor ca o bautura rece, tine-o la frigider timp de o ora sau doua inainte de servire!
Nu doar ca este savuroasa, dar contine si ingrediente antiinflamatorii, precum turmericul, scortisoara, cuisoarele si nucsoara.
Acestea vor fi de mare ajutor dupa masa imbelsugata de Craciun, cand vor reduce inflamatia in corp, balonarea si disconfortul.
Alimentele cu efect antiinflamator care te ajuta sa traiesti mai mult
O portie de lichior de oua are o doza mare de vitamine si minerale. Vorbim de peste 400 de miligrame de potasiu, aproximativ o treime din necesarul zilnic de calciu, vitaminele B12 si B2, vitamina A si fier, potrivit dieteticianului si nutritionistului Ginger Hultin.
„Eggnogul contine in mod obisnuit nucsoara, care contine antioxidanti antiinflamatori”, spune Hultin. Antioxidantii ajuta la protejarea celulelor impotriva stresului oxidativ, un proces care le deterioreaza si le inflameaza. Un studiu privind beneficiile pentru sanatate ale nucsoarei, publicat in Phytochemistry Reviews in 2016, a constatat ca nucsoara are proprietati antioxidante cunoscute.
Foto: Instagram/Rufina Safina