Reteta de supa minestrone a lui Dan Buettner, numita „cocktailul longevitatii”

1
De Teodora Tirca
26 iul. 2021

Daca arunci o privire in bucataria autorului Dan Buettner, pasionat de retetele mediteraneene, vei gasi plante bogate in nutrienti, cereale integrale, legume si fructe proaspete, ce ofera doza optima de fibre.

„Unul dintre cele mai bune lucruri pe care le poti face [pentru longevitate] este sa mananci mai multe fibre”, impartaseste expertul in longevitate, colaboratorul National Geographic si fondatorul podcastului Blue Zones pentru Mindbodygreen. Fibrele sunt esentiale pentru mentinerea sanatatii intestinelor si pentru o imunitate de fier (cele doua comunica), motiv pentru care mesele inspirate din zonele albastre (mediteraneene) preferate de Buettner includ o multime de alimente bogate in fibre.

„Modalitatea mea de a trai mult si bine este sa consum o masa bogata in nutrienti, pe care am numit-o cocktailul longevitatii”, continua el. Buettner promite ca acest amestec nutritiv iti ofera o imunitate de fier, energie si reglarea functiilor organismului.

5 retete pentru o cina rapida de vara, fara sa pornesti cuptorul sau aragazul

Cum se prepara cocktailul de longevitate al lui Buettner

Daca esti familiarizata cu Buettner, probabil stii ca este fan al retetelor simple, usor de preparat. „Nimic extravagant aici; se numeste supa minestrone”, explica el. „Are trei tipuri de boabe, sase feluri diferite de legume si ofera un curcubeu din diferite specii de fibre pentru a hrani toate bacteriile bune din intestin.”

Ingredientele de care ai nevoie:

  • 1/2 cana de fasole borlotti
  • 1/2 cana boabe de fasole fava
  • 43 grame boabe de naut
  • 7 linguri de ulei de masline extravirgin
  • 1 ceapa galbena sau alba medie, tocata
  • 2 morcovi medii, curatati si tocati
  • 2 tulpini de telina mijlocii, tocate
  • 2 lingurite usturoi tocat
  • 1 cutie rosii zdrobite
  • 3 cartofi galbeni medii, curatati si taiati cubulete
  • 1 ceasca si jumatate de fenicul tocat
  • ¼ cana frunze de patrunjel proaspete, tocate
  • 2 linguri frunze proaspete de busuioc tocate
  • ⅔ cana de paste fregola, cuscus israelian sau paste acini di pepe (alegerea bucatarului)
  • ½ lingurita sare
  • ½ lingurita de piper negru proaspat macinat
  • ¼ ceasca de parmezan ras

Mod de preparare pentru 8 portii:

Clateste bine fasolea intr-o strecuratoare (daca folosesti fasole uscata, asigura-te ca lasi boabele la inmuiat peste noapte).

Incalzeste 3 linguri de ulei de masline intr-o oala mare de supa, asezata la foc mediu-mare. Adauga ceapa, morcovii si telina; fierbe, amestecand des, pana se inmoaie, dar nu se rumenesc, aproximativ 5 minute. Adauga usturoiul si gateste pana cand acesta isi lasa aroma, aproximativ 20 de secunde.

Adauga rosiile, cartofii, feniculul, patrunjelul, busuiocul si fasolea. Pune suficienta apa (6 pana la 8 cani), astfel incat ingredientele sa fie acoperite de apa cu 3 centimetri.

Da focul mare si fierbe timp de 2-3 clocote. Apoi, da focul la minimum si fierbe incet, neacoperit, pana cand boabele sunt fragede. Adauga mai multa apa daca este necesar sau daca amestecul devine prea gros.

Se fierbe la foc mic timp de aproximativ o ora si jumatate.

Se adauga pastele si se condimenteaza cu sare si piper. Adauga pana la 2 cani de apa daca supa pare prea uscata. Las-o la fiert, neacoperita, pana cand pastele sunt fragede, aproximativ 10 minute. Adauga parmezan ras deasupra la servire.

Foto: Unsplash.com.