Cine nu iubeste vinul fiert? Este atat de simplu de preparat, casa miroase a sarbatoare si, putina lume stie, dar are si efecte terapeutice!
Cele mai bune vinuri rosii pentru vin fiert sunt Merlot, Zinfandel sau Garnacha. Aceste vinuri sunt inchise la culoare, fructate si corpolente, ceea ce inseamna ca pot sustine toate aromele pe care le vei adauga. Cauta etichete care descriu vinul ca fiind „gemut” sau cu „note de vanilie”.
Ce arome poti adauga la vinul fiert si ce beneficii au pentru sanatate
Cuisoarele, scortisoara, cardamomul, anasonul stelar, nucsoara si vanilia sunt toate chintesenta Craciunului. Reteta clasica de vin fiert are rondele de portocale si de mar pentru un plus de dulceata naturala, dar poti adauga si zahar sau miere pentru a echilibra condimentele.
Condimentele ar trebui adunate intr-un tifon si apoi puse in vin pentru a se infuza (in acest fel, eviti ca vreun invitat sa se inece cu condimentele mai mici care plutesc!). Nu ezita sa adaugi bete de scortisoara si felii de portocale uscate pentru a arata mai estetic, mai ales daca servesti vinul intr-un vas transparent.
5 condimente antiinflamatoare pe care sa le folosesti la gatit, recomandate de un expert in nutritie
Ce efecte pentru sanatate are vinul fiert
De obicei servit cald si preparat cu vin rosu, citrice, cum ar fi portocalele si lamaile, si condimente pentru vin fiert, inclusiv scortisoara, cuisoare, condimente, nucsoara, ghimbir, boabe de piper sau cardamom, vinul fiert este o traditie de Craciun inca din secolul al II-lea si se crede ca are origini romane.
Vestea buna este ca o cana de vin fiert este plina de beneficii pentru sanatate (bineinteles, in limitele ratiunii si numai daca este savurat cu moderatie!)
Vinul fiert reduce riscul aparitiei bolilor cardiovasculare
Unele studii sugereaza ca vinul rosu poate ajuta la reducerea riscului de boli cardiovasculare, o cauza cunoscuta a atacurilor de cord si a accidentelor vasculare cerebrale. Vinul rosu este o sursa de antioxidanti, iar consumul acestuia se crede ca ajuta la cresterea nivelului de colesterol „bun” HDL si la eliminarea colesterolului „rau” LDL, contribuind la prevenirea infundarii arterelor si a bolilor de inima. Nucsoara sprijina sistemul cardiovascular, deoarece studiile sugereaza ca sprijina functia cardiaca.
Reduce riscul de osteoporoza
Vinul rosu consumat cu moderatie a fost, de asemenea, asociat cu reducerea riscului de osteoporoza, afectiune care slabeste oasele, contribuind, eventual, la cresterea densitatii minerale osoase. Se crede ca acest lucru se datoreaza resveratrolului – un compus vegetal polifenol – din vinul rosu, care are proprietati antiinflamatorii ce previn pierderea de masa osoasa.
O componenta din vinul rosu incetineste imbatranirea
Se crede ca resveratrolul din vinul rosu ajuta, de asemenea, la intinerirea celulelor si la incetinirea procesului de imbatranire. O concentratie ridicata de resveratrol ajuta la lupta impotriva radicalilor liberi daunatori pentru piele, ceea ce inseamna ca aceasta va arata tanara mai mult timp.
Acesta este vinul rosu consumat de cei mai longevivi oameni ai planetei
Stimuleaza creierul
Mai multa magie a resveratrolului! Se pare ca acesta ajuta, de asemenea, la imbunatatirea fluxului sanguin, iar studiile sugereaza ca acest lucru poate stimula functia creierului si memoria. In plus, nucsoara din vinul fiert poate ajuta la stimularea creierului, reducand oboseala, stresul si anxietatea si imbunatatind concentrarea.
Detoxifiaza organismul
Nucsoara si scortisoara din vinul fiert pot ajuta la curatarea ficatului si a rinichilor de toxine si sunt eficiente ca tonic hepatic.
O cana de vin fiert consumata ocazional combate inflamatiile
S-a demonstrat ca scortisoara din vinul fiert are un puternic efect antiinflamator, reducand umflaturile si restabilind functia normala a tesuturilor. Acest lucru poate ajuta in afectiuni precum artrita. Antioxidantii din vinul rosu si din cuisoare pot ajuta, de asemenea, la reducerea inflamatiei.
Reteta lui Jamie Oliver de vin fiert cu mirodenii
Imbunatateste sanatatea intestinelor
Cuisoarele din vinul fiert ajuta la cresterea motilitatii intestinale, precum si la imbunatatirea digestiei. Prin urmare, cuisoarele imbunatatesc problemele digestive si reduc constipatia. In plus, se pare ca uleiul esential eugenol, care se gaseste in cuisoare, are proprietati anestezice locale si antiseptice care pot fi folosite pentru a ajuta la tratarea problemelor dentare, cum ar fi durerile de dinti.
Foto: Freepik.com